Ексклюзиви
пʼятниця, 19 червня 2020 13:55

Як стрес впливає на коронавірус

Як стрес впливає на коронавірус
Стрес може впливати на коронавірус з летальними наслідками. Фото:pixabay

Хворі на коронавірус з високим рівнем гормону стресу мають більшу ймовірність померти від цієї інфекції.

Такі результати показало нове дослідження вчених, пише НВ.

Експеримент провів професор-дослідник Уолджіт Дхілло з Імперського коледжу в Лондоні. Дані показують, що рівні кортизолу є маркером важкості захворювання. На думку дослідників, вони можуть бути використані для виявлення тих пацієнтів, які більше за інших потребують інтенсивної терапії. Кортизол організм людини виробляє у відповідь на стрес, такий як хвороба, викликаючи зміни в обміні речовин, функції серця й імунної системи, щоб допомогти нашому тілу впоратися. Наші рівні кортизолу в здоровому стані і в стані спокою складають 100−200 нм/л і майже дорівнюють нулю, коли ми спимо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Французькі науковці оцінили небезпеку другої хвилі коронавірусу

535 пацієнтів вивчали у новому дослідженні, з яких у 403 підтвердили Covid-19, рівні кортизолу в них були значно вище за пацієнтів без нього. Рівні в групі з коронавірусом варіювалися до 3241 - значно вище, ніж після серйозної операції, коли рівні становлять 1000 нм/л.

"З точки зору ендокринолога, має сенс, що у тих пацієнтів, які хворіють на коронавірус, найвищі рівні кортизолу, але ці рівні викликають занепокоєння. Три місяці тому, коли ми почали бачити цю хвилю пацієнтів з Covid-19 тут, в лондонських лікарнях, у нас було дуже мало інформації про те, як краще сортувати людей. Тепер, коли люди прибувають до лікарні, у нас потенційно є ще один простий маркер для використання поряд з киснем, який допоможе нам визначити, яких пацієнтів необхідно негайно прийняти, а яких ні. Наявність раннього показника того, у кого стан може погіршитися швидше, допоможе нам забезпечити найкращий рівень медичної допомоги. Крім того, ми також можемо брати до уваги рівень кортизолу, коли вирішуємо, як найкраще лікувати наших пацієнтів", - зазначив професор Дхілло.

Відсутність маски для обличчя різко збільшує шанси людини заразитися Covid-19. Науковці з'ясували, що використання маски для обличчя зменшило кількість інфікованих більш ніж на 78 тис. в Італії з 6 квітня по 9 травня і більш ніж на 66 тис. в Нью-Йорку з 17 квітня по 9 травня.

Зараз ви читаєте новину «Як стрес впливає на коронавірус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути