 
        
            Правильно приготовлена кава здатна позитивно впливати на а здоров'я.
Дієтологи запевняють, є кілька способів заварювання улюбленого напою, які дарують не лише неймовірний смак, а й користь, пише Verywellhealth.
Пийте просту чорну каву
Просто заварюйте каву водою, без будь-яких добавок. Чорна кава багата на антиоксиданти, такі як хлорогенова кислота, які зменшать запалення й окислювальний стрес, а також підтримають контроль рівня цукру в крові та здоров'я серця.
Вона не містить доданого цукру та насичених жирів, тому ви отримуєте всі переваги без зайвих калорій.
Додайте дрібку кориці або кардамону
Це простий спосіб посилити смак і поживну цінність напою. Посипте кавову гущу корицею або кардамоном перед заварюванням.
Дослідження показують, що кориця може допомогти збалансувати рівень цукру в крові та має протизапальну дію. Кардамон містить антиоксиданти та сприяє травленню.
Ці спеції можуть по-різному взаємодіяти з антиоксидантами в каві, потенційно посилюючи її користь.
Додайте ароматизатор із мигдальним екстрактом
Відмовтеся від сиропу й ароматизованих вершків, додавши в готову каву кілька крапель чистого ванільного або мигдалевого екстракту. Ці екстракти надають каві тонкої солодкості й аромату без зайвих калорій і цукру. Ваніль містить сліди антиоксидантів і може посилювати відчуття солодкості, що дає змогу зменшити кількість доданого цукру.
Якщо ви хочете отримати солодший післясмак, натуральні інгредієнти, як-от стевія або архат, стануть кориснішою альтернативою цукру або солодким вершкам
Додайте ложку какао
Какао не тільки смачне, а й може зарядити вашу каву антиоксидантами, пов'язаними зі здоров'ям серця і настроєм. Додавання ложки какао-порошку в зварену каву може підвищити загальну антиоксидантну активність напою.
Дослідження навіть показують, що за деяких способів заварювання, наприклад, у френч-пресі або по-турецьки, компоненти какао і кави можуть діяти разом, трохи посилюючи ці корисні ефекти. Однак користь може варіюватися залежно від співвідношення та способу приготування.
Для швидкого та корисного "мокко" додайте какао та дрібку кориці або кілька крапель ванільного екстракту для додаткового смаку та корисних властивостей.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як кава впливає на печінку: дослідження науковців вас здивує
Додайте білок або колаген
Перетворити каву на функціональний напій легко за допомогою ложки протеїнового порошку або колагену. Додайте неароматизований колаген у гарячу каву або змішайте протеїновий порошок з кавою і льодом для отримання освіжаючого, багатого білком напою.
Білок сприяє насиченню, відновленню м'язів і підтримці стабільного рівня енергії, а колаген може підтримувати еластичність шкіри та здоров'я суглобів.
Використовуйте трохи молока
Якщо ви віддаєте перевагу каві з вершками, у вас все одно є кілька корисних варіантів. Знежирене молоко додає білок і кальцій з мінімальним вмістом жиру, а несолодке вівсяне молоко забезпечує кремову текстуру без додавання цукру. Немолочні варіанти, як-от мигдалеве або соєве молоко, теж гарні.
Спробуйте каву з імбиром або чилі
Щоб надати каві гостроти і додаткових переваг, посипте дрібку меленого імбиру або порошку чилі в кавову гущу перед заварюванням.
Імбир може сприяти травленню і полегшити нудоту, а капсаїцин, що міститься в чилі, може прискорити обмін речовин і поліпшити кровообіг. Це простий спосіб збадьоритись.
Дослідники з корейського університету Чун-Анг у співпраці з корейським агентством з контролю та профілактики захворювань провели нове дослідження, яке виявило, що ранкова кава здатна впливати на тривалість життя.
Вчені протягом 9,1 років відстежували людей, які брали участь у дослідженні, щоденне споживання кави, а також тривалість життя в середньому. Вони довели, що ризик смерті від усіх причин знизився на 21% серед учасників, які випивали більше трьох чашок кави в день. Одна чашка кави в день була пов'язана зі зниженням смертності від серцево-судинних захворювань на 42%".
 
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                    
                   









 
             
             
             
             
                        









 2
                2             1
        1
Коментарі