
Антибіотики разом з користю, одночасно і шкодять організму. Після проходження їх курсу треба відновити мікрофлору кишечника. Вона порушується, коли хвороботворні бактерії перемагають корисні. Без цього людина буде відчувати слабкість, надмірну втому. Як цього не допустити розповів столичний терапевт Захар Корченюк
"Антибіотики в організмі вбивають не лише погані, а й хороші бактерії. Якщо пропити курс три-чотири тижні, мікрофлора кишечника буде вражена. А тоді хворі дивуються, що в них холецистит або панкреатит. Через антибіотики найчастіше виникає дисбактеріоз. Можуть бути діарея, закрепи, біль у животі, здуття. Із часом у людини виникає брак вітамінів. Болить голова, німіють кінцівки, кровоточать ясна і з'являється висипання", - каже лікар.
Що допоможе відновити мікрофлору:
1. Біфідобактерії. Їх можна замінити кисломолочними заквасками. Вони прискорюють одужання та підтримують організм під час вживання антибіотиків. В одному грамі будь-якого кисломолочного продукту, приготовленого на основі закваски, стільки ж живих бактерій, як в аптечній капсулі чи пігулці. Продають її у магазинах або аптеках.
Слід звечора налити в тепле молоко закваску, на ранок свіжий йогурт буде готовий. Можна додати мед або горіхи. Це покращує смак і збільшує користь.
2. Морквяний сік, який відновлює баланс бактерій у кишечнику. Він містить багато бета-каротину, мінералів і клітковини. Ці речовини перетворюють шлаки в рідкий стан, швидко виводять з організму й покращують травлення.
Найкраще пити одну-дві невеликі склянки морквяного соку на день. Уже за три дні мікрофлора почне відновлюватися.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чого не можна робити на голодний шлунок
3. Слід дотримуватися дієти. З раціону виключити білкові продукти, що важко перетравлюються — бобові, незбиране молоко, свинину чи яловичину.
Замість них їсти курятину, рибу, сир. Також місяць не вживати манної та рисової каші.
На період лікування не можна їсти солодощів. Вони сприяють росту хвороботворної мікрофлори та пригнічують життєдіяльність корисної.
Корисно їсти хліб із пророслого зерна й висівковий, печені яблука, мелене насіння льону, розварену вівсяну кашу, гранат, чорниці, порошок куркуми.
Коментарі