середа, 30 січня 2019 11:25

Як кисле впливає на людей: незвичайне дослідження

Як кисле впливає на людей: незвичайне дослідження
Кислі страви роблять людину рішучішою і схиляють до ризику. Фото: rivnepost.rv.ua

Британські вчені стверджують. що кислий смак робить людину рішучішою і схиляє до ризику.

Для цього провели три експерименти, в якому взяли участь 70 британців і 71 в'єтнамць. Так перевірили вплив на людей п'яти відомих смаків (солоний, солодкий, гіркий, кислий і умамі), пише nature.com.

Добровольців попросили заповнити опитувальник, що оцінюють їх схильність до імпульсивності і пошуку гострих відчуттів. Потім кожному з них запропонували випити 20 мл рідини певного смаку і зіграти в комп'ютерний симулятор азартних ігор. Контрольній групі налили воду.

У грі учаснику потрібно надувати повітряну кульку іклами: чим більше стає кулька, тим більше "грошей" на рахунку гравця. Якщо вчасно не зупинитися, кулька лусне, а всі бали пропадуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 шкідливих продуктів, якими ми годуємо дітей щодня

Випивши кислого, учасники-британці в середньому клікали на повітряну кульку 40 разів – на 39% більше, ніж після солодкого, в'єтнамці – 51 раз. Також учасники частіше втрачали гроші й заробляли більше.

Кислий смак змусив ризикувати людей незалежно від їхньої природної імпульсивності і особливостей культури, підкреслюють дослідники. На їхню думку, це можуть взяти на замітку нерішучі люди: перед відповідальними подіями вони можуть для хоробрості випити, наприклад, кислий сік.

Доцент Одеської національної академії харчових технологій Натела Кордза отримала премію за свою випічку. Премію від Верховної Ради у розмірі 20 тисяч гривень їй вручили за винахід нового хліба. Він допомагає схуднути.

Зараз ви читаєте новину «Як кисле впливає на людей: незвичайне дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути