Британські вчені стверджують. що кислий смак робить людину рішучішою і схиляє до ризику.
Для цього провели три експерименти, в якому взяли участь 70 британців і 71 в'єтнамць. Так перевірили вплив на людей п'яти відомих смаків (солоний, солодкий, гіркий, кислий і умамі), пише nature.com.
Добровольців попросили заповнити опитувальник, що оцінюють їх схильність до імпульсивності і пошуку гострих відчуттів. Потім кожному з них запропонували випити 20 мл рідини певного смаку і зіграти в комп'ютерний симулятор азартних ігор. Контрольній групі налили воду.
У грі учаснику потрібно надувати повітряну кульку іклами: чим більше стає кулька, тим більше "грошей" на рахунку гравця. Якщо вчасно не зупинитися, кулька лусне, а всі бали пропадуть.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 шкідливих продуктів, якими ми годуємо дітей щодня
Випивши кислого, учасники-британці в середньому клікали на повітряну кульку 40 разів – на 39% більше, ніж після солодкого, в'єтнамці – 51 раз. Також учасники частіше втрачали гроші й заробляли більше.
Кислий смак змусив ризикувати людей незалежно від їхньої природної імпульсивності і особливостей культури, підкреслюють дослідники. На їхню думку, це можуть взяти на замітку нерішучі люди: перед відповідальними подіями вони можуть для хоробрості випити, наприклад, кислий сік.
Доцент Одеської національної академії харчових технологій Натела Кордза отримала премію за свою випічку. Премію від Верховної Ради у розмірі 20 тисяч гривень їй вручили за винахід нового хліба. Він допомагає схуднути.
Коментарі