Великий вміст цукру, трансжири і хімічні добавки нерідко виявляються в складі продуктів "для дітей".
Існує думка, що дитячий організм має чудову властивість без особливих проблем засвоювати практично будь-яку їжу. Але, насправді, все не так просто. Батькам слід грамотно планувати раціон дитини, щоб уникнути проблем їз здоров'ям у майбутньому. До того ж деякі продукти, які подобаються дітям, можуть несприятливо вплинути на зростаючий організм в короткостроковій перспективі, пише marieclaire.ru
Багато дослідників вказують на зв'язок активного споживання рафінованого цукру із зростаючим рівнем захворюваності діабету 2 типу серед дітей. Захоплення фаст-фудомт а їжею з високим вмістом цукру і консервантів може вплинути також на успішність - у нерідко спостерігаються проблеми з концентрацією. Медики також стурбовані зростанням випадків дитячого ожиріння. Але здебільшого подібних проблем можна уникнути без особливих труднощів. Досить виключити з дитячого раціону такі продукти.
Сік
Широко поширена думка про те, що соки корисні для дитячого організму, помилкова. Барвиста упаковка з позначкою "для дітей" може з легкістю ввести в оману, тоді як в реальності в складі більшості "фруктових напоїв" і соків дуже багато цукру. Навіть соки з позначкою "свіжовичавлений" проходять обробку, в ході якої втрачається значна частина смакових якостей. Багато з подібних напоїв позиціонуються як "здорові", і дійсно в них може бути деяка кількість вітамінів і поживних речовин, але цукор, який додається в сік, зводить практично нанівець весь корисний ефект. Замість соку краще давати дітям фрукти, які містять не тільки вітаміни, але і корисну клітковину, якої немає в соках.
Йогурт
Йогурт - це потужний пробіотик, який здатний відновлювати мікрофлору кишечника. Цей продує також містить кальцій, калій, вітамін B6 і магній, що робить його дуже корисним для дітей. Але не варто забувати, що сьогодні багато виробників додають в йогурти цукор, щоб зробити його приємнішим на смак.
Звертайте увагу на вміст цукру і вибирайте звичайний йогурт без підсолоджувачів. Для дітей старше двох років відмінний натуральний підсолоджувач йогурту - мед. Також урізноманітнити смак можна, додавши свіжі фрукти, ягоди та горіхи.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому сосиски шкідливі для дітей
Пластівці
Ви просто додаєте трохи молока в чашку з пластівцями - і швидкий та поживний сніданок готовий. Багато виробників пластівців стверджують, що їхній продукт прекрасно підходить для дітей, але в реальності він містить багато цукру і добавок (і нехай вас не вводить в оману позначка "збагачені" - фактично це означає "промислово оброблені по максимуму").
Не шкодуйте вранці часу на приготування звичайної вівсянки з додаванням фруктів або декількох яєць і тосту з цільної пшениці.
Курячі нагетси
Курячі нагетси - вельми популярна їжа для дітей в багатьох ресторанах швидкого харчування і магазинах кулінарії. Деякі виробники навіть акцентують увагу на тому, що їхні нагетси "зроблені зі справжньої курки", але головний недолік цієї закуски в іншому. Курячі нагетси обсмажуються у фритюрі, і, як правило, цей фритюр - зовсім не корисна для організму суміш трансжирів.
Якщо вашим дітям дуже подобається цей снек, то краще приготувати нагетси вдома. Це нескладно: нарізати куряче м'ясо смужками або шматочками, вмочити в яйце збите з дрібкою солі, обваляти в панірувальних сухарях і запекти в духовці.
Локшина і макарони швидкого приготування
Велика частина макаронних напівфабрикатів містить велику кількість фталатів (хімічні речовини, що імітують структуру естрогену, можуть викликати порушення в ендокринній системі, за деякими даними, також здатні знижувати рівень тестостерону). Причому найбільше фталатів виявлено в сирному порошку. Також в даних продуктах - високий вміст холестерину, присутній і в деякій кількості цукор.
Не шкодуйте часу на приготування макаронних страв з виробів з цільнозернового борошна і звичайного тертого сиру. Тільки так ви можете бути впевнені, що дійсно збережете здоров'я дитини.
Дієтологи стверджують, що у сучасних дітей з точки зору харчування чотири головні проблеми. Перша: діти їдять занадто багато білка. Друга: у їхньому раціоні тільки рафінована їжа (борошно, рис, макарони, масло, цукор), а в ній немає особливої користі. Третя: нестача води. Саме води, тому що п'ють вони в кращому випадку сік, а частіше газовану воду, порушуючи баланс в організмі, якому потрібно багато чистої води без домішок. І четверта: замість натуральних корисних продуктів (кефір і кисле молоко) вони отримують нібито корисні (йогурти та сирки), набиті цукром, барвниками, консервантами і підсилювачами смаку.
Коментарі