середа, 21 листопада 2018 01:35

Як гаджети впливають на сон дитини - нові дослідження

 

Час, який діти проводять перед екранами гаджетів, мало впливає на тривалість їхнього сну, стверджують вчені з Оксфордського університету.

Однак це суперечить висновкам попереднього дослідження про те, що надмірний час перед екраном заважає дітям повноцінно відпочивати, пише bbc.com.

За результатами опитування, зв'язок між сном та екранним часом у дітей "дуже незначний".

Підлітки, що утримувались від користування технікою, спали вночі ненабагато довше за тих, які багато часу протягом дня сиділи перед екранами. Наприклад, діти, які за день жодного разу не дивились на екран, спали загалом вісім годин 51 хвилину. А ті, які вісім годин на добу проводили, наче приклеєні до екранів, спали вісім годин 21 хвилину.

Проте британський сімейний лікар Ранган Чаттерджі вважає, що результати дослідження Оксфордського університету "радують", але його незмінна порада батькам дітей - вимикати телефони за годину до сну. І переглядати її лікар не планує. "Але ці результати не підтверджують моїх спостережень з клінічної практики. А саме - якщо перед сном вдивлятися в екран, то якість сну буде гіршою", - наголосив лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замість ґаджетів потрібно запропонувати дитині альтернативу - психолог

"Джетлаг (десинхронізації біологічних ритмів) у мініатюрі"

Педіатри стверджують, що кожна година, проведена перед екраном, скорочує нічний сон на три-вісім хвилин.

Професіоналів і батьків дітей дедалі дужче непокоїть, що діти забагато часу проводять перед екранами і це погано впливає на їхнє фізичне здоров'я та розумову діяльність.

Деякі батьки переживають через те, що діти беруть пристрої з собою в ліжко і користуються ними в той час, коли мали б спати, інших турбує синє світло, яке випромінюють такі пристрої, впливаючи на звички сну та пов'язаний з ним гормон.

Національна фундація сну США повідомляє батькам, що діти мають припиняти користування електронними пристроями за якийсь час до сну, "оскільки синє світло від цих екранів може вповільнювати виділення гормону мелатоніну, що відповідає за сон".

"Ця проблема має особливе значення для підлітків. Їхні циркадні ритми ("внутрішній годинник" організму) і без того зміщуються природним чином, змушуючи їх почуватися бадьорими пізньої ночі. В результаті діти матимуть порушення сну і не відпочиватимуть як слід. Це своєрідний джетлаг у мініатюрі, який вони самі собі й спричинили", - написано на веб-сайті організації.

Багато великих ІТ-компаній, зокрема Apple, Google і Facebook, запропонували інформаційні панелі, що дозволяють людям контролювати, скільки часу вони проводять перед екранами. А деякі керівники компаній-лідерів у галузі інформаційних технологій взагалі забороняють своїм дітям користуватися пристроями. Скажімо, Стів Джобс не дозволяв своїм маленьким дітям користуватись iPad-ами. Співзасновник Microsoft Білл Ґейтс до підліткового віку забороняв своїм дітям користуватися телефонами. А нинішній керівник Apple Тім Кук не хоче, щоб його племінник створював профіль у соцмережах.

Зараз ви читаєте новину «Як гаджети впливають на сон дитини - нові дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути