середа, 22 лютого 2017 17:30

Замість ґаджетів потрібно запропонувати дитині альтернативу - психолог

Замість ґаджетів потрібно запропонувати дитині альтернативу - психолог
Фото:poradumo.pp.ua

Якщо років десять тому діти просили у батьків купити приставку, то зараз - ґаджет. Електроніка стала невід'ємною частиною нашого життя. Чи не з дитячого садка діти мають смартфон чи планшет. Чи правильно це - Gazeta.ua розповіла кандидат психологічних наук Ірина Губеладзе.

Чи потрібно дитині купувати смартфон і який для цього оптимальний вік?

Дитині дошкільного віку ґаджети не потрібні. Для школярів смартфон важливий. Передусім у плані постійного зв'язку. Смартфон можна використовувати з того періоду, коли дитина зможе відстояти свою іграшку, яку можуть забрати. Тому дітям початкової школи я б радила купувати звичайний найпростіший кнопочний телефон. Він не приваблюватиме старших дітей. Крім того, такий телефон не матиме доступу в інтернет, у ньому буде мінімальна кількість ігор. Телефон дитина розглядатиме як засіб зв'язку, а не іграшку з великою кількістю навігацій.

Як ґаджети впливають на психіку дитини? Яку психологічну небезпеку вони можуть нести?

Передусім небезпека криється у безконтрольному користуванні ґаджетами. Батьки не слідкують за дитиною. Вона самостійно визначає, куди вона заходить і що робить у пристрої. Тут виникає певна небезпека самих тих сайтів чи ігор, у які дитина може грати, не усвідомлюючи якусь небезпеку. "Сидіння" у соціальних мережах може зробити дитину залежною від різних груп та ігор, які там є. Навіть звичайні ігри, якщо дитина довго грає, можуть її втомлювати і перевантажувати нервову систему, а відтак знижується уважність і падає активність.

Але ж ґаджети - це не завжди погано?

Їх варто використовувати з розвивальною метою. Цю розвивальну можливість створюють самі батьки. Вони у смартфон чи планшет мають завантажити навчальні та розвивальні ігри. Показати дитині, що це цікаво. А головне – цей час має проводитися разом з батьками. Але навіть тут треба обмежувати час користування дітьми ґаджетами. Активний рух та реальні ігри корисніші, аніж ігри в мережі.

Що робити, щоб дитина не "зависала" у пристроях?

Діти потребують уваги батьків. Тому варто пам'ятати, якщо ви дитині забороняєте ґаджети, то їй потрібна альтернатива. Альтернатива у вигляді вашого часу, вашої уваги. І тоді дитина з не меншим задоволенням проводитиме час з мамою чи татом. А якщо ви даєте дитині ґаджет "щоб вона мені зараз не заважала" - вона швидко до цього звикне.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому важливо читати дітям казки – поради психолога

Яка може бути альтернатива?

З дитиною варто проводити багато часу. Це різні прогулянки, походи в гості, кіно, театр чи зоопарк. Такі речі потрібно робити разом. Основна проблема в тому, що у батьків не вистачає часу. Так, діти залишаються без альтернативи.

Чи можна дитину шантажувати ґаджетами?

Це категорично не можна робити. Фактично таким чином батьки самі себе роблять заручниками ситуації. По-перше, вони підкупляють дитину. Таким чином формують ставлення, що пограти у ґаджеті - це добре, це винагорода за хорошу поведінку, слухняність. По-друге, дитина нічого не робитиме просто так, бо звикне до винагороди за ґаджет, солодощі, гроші чи ще щось. Дитина щось виконуватиме за винагороду, а не тому - що це це їй цікаво чи це її обов'язки.

А як привчити щось робити без заохочень?

Усе це має закладатися ще у ранньому дитинстві. Малі діти завжди мають бажання щось допомогти чи робити "дорослу" роботу. Але батькам простіше попросити дитину не заважати і швидко зробити усе самим. Такою поведінкою вони дають зрозуміти: "Не треба", "Твоя допомога не потрібна", "Ти все одно зробиш не так". Поступово, коли дитина виростає, у неї свідомо формується така установка. Але тут головне не втратити момент і привчити дитину до її обов'язків. Мовляв, це твоя кімната - ти маєш за нею доглядати, це твій кіт - маєш його годувати. Треба окреслити коло відповідальності дитини. На жаль, багато батьків з дорослими дітьми поводять себе як з маленькими, за яких треба все робити і все вирішувати.

Зараз ви читаєте новину «Замість ґаджетів потрібно запропонувати дитині альтернативу - психолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути