середа, 11 жовтня 2017 14:20

9-річному хлопчику врятували ногу, яку "з'їла" пухлина

Львівські лікарі провели унікальну операцію 9-річному Назару Гнатик із села Тейсарів Жидачівського району Львівщини. Злоякісна пухлина зруйнувала велику частину стегнової кістки хлопчика. У таких випадках, як правило, роблять ампутацію.

Автор: lviv.web2ua.com
  Наталія Гнатик разом із сином Назаром після операціїї
Наталія Гнатик разом із сином Назаром після операціїї

Якось під час ігор хлопчику довелося стрибнути з вікна. Він невдало приземлився, нога трішки заболіла, але згодом все минулося. Батькам про той стрибок хлопець нічого не сказав. Тижнів через два Назар почав кульгати, боляче було ступати на ногу. Мати повела сина до лікаря, зробили рентген.

Лікарі Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру озвучили діагноз – остеосаркома. Це злоякісна пухлина, яка швидко "з'їдає" кістку.

Операцію планували провести наприкінці осені, а до неї хлопчик мав пройти курс хіміотерапії. Втім, ситуація склалася так, що оперувати хлопчика довелося набагато швидше.

"Деякі пухлини є нечутливі до хіміотерапії, вона на них не діє, – пояснив дитячий ортопед-травматолог Олександр Щуровський. – Відкладати операцію було неможливо, бо пухлина продовжувала руйнувати нижню частину стегнової кістки. У дітей є так звана зона росту кістки. Вона ще не була уражена пухлиною".

Лікарі хотіли не просто видалити уражену частину кістки, а й зберегти хлопчику здатність самостійно ходити. Вставити протез не можна було, бо Назар ще надто малий і у нього дуже тонкі кістки.

Олександр Щуровський запропонував нову іспанську методику. Її провели вперше у Львові.

Хлопчику видалили частину зруйнованої пухлиною стегнової кістки. З другої здорової ноги забрали малогомілкову кістку разом з судиною. З'єднали з верхньою і нижньою частинами стегнової кістки, а судину малогомілкової кістки зшили з судинами стегна. Це дало змогу цій кістці живитися.

Оскільки малогомілкова кістка доволі тонка, то щоб збільшити стійкість, опірність ноги, видалену частину кістки не викинули, а піддали термічній обробці і використали як каркас. Тобто, всередині є малогомілкова кістка, вона основна, а стара, відповідно очищена, йде ззовні. З часом у хлопчика ця кістка перебудується і сформується нормальна міцна кістка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальна дитина: дівчинка народилася із кишечником назовні

Операція тривала 11 годин.

"Я тепер думаю, що добре, що син таки стрибнув з вікна, бо той стрибок був поштовхом до прояву хвороби. Якби не було стрибка, пухлина б тихо робила чорну справу, руйнувала кістку і невідомо коли б проявилася і якими б були наслідки", – каже Наталя, мати хлопчика.

Олександр Щуровський розповів, що останнім часом у дітей злоякісні пухлини кісток діагностують частіше. Поштовхом до хвороби, як правило, є травма: вдарився, упав, стрибнув. У дитинстві травмуються всі діти, але одні підводяться і про недавню травму швидко забувають.

Зараз ви читаєте новину «9-річному хлопчику врятували ногу, яку "з'їла" пухлина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути