Ексклюзиви
четвер, 14 лютого 2019 16:48

20 прихованих ознак того, що організм страждає від стресу

20 прихованих ознак того, що організм страждає від стресу
Стрес може приховуватися за несподіваними проявами. ФОТО: realsimple.com

Прояви стресу не завжди очевидні. Тому часто такий стан лишається непоміченим і продовжує поступово руйнувати організм зсередини, що згодом виливається в безліч хвороб.

Перелік симптомів, за якими може маскуватися стрес, подало видання Insider.

1. Зубний біль або біль у щелепі. До таких проблем часто призводить скрегіт зубами. Відбувається це мимовільно й зазвичай під час сну. Причиною може бути викликане стресом перезбудження.

2. Забудькуватість. На фоні тривалого емоційного напруження часто погіршується здатність запам'ятовувати те, що раніше легко давалося. Також виникають проблеми із концентрацією уваги.

3. Нерегулярні місячні. Стрес зумовлює гормональний дисбаланс — основну причину збоїв у менструальному циклі.

4. Проблеми з травленням. Перебування в стані стресу змушує організм утворювати більше соляної кислоти, що призводить до підвищення кислотності шлункового соку й тим самим зумовлює появу печії. Також їжа може затримуватися в шлунку довше необхідного. Наслідком цього буде підвищене газоутворення й метеоризм. Реакцією на стрес можуть послужити й спазми в кишечнику, діарея або запор.

5. Постійна спрага. Під час тривалого емоційного збудження в організмі відбувається збій у виробленні гормону, відповідального за підтримку водного балансу. Унаслідок цього й виникають симптоми зневоднення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як впоратися зі стресом

6. Біль у м'язах. Під впливом стресу м'язи мимоволі напружуються, що з часом може призвести до появи в них больових відчуттів. Боліти може шия, спина, ноги.

7. Підвищена сонливість або безсоння. Сонливість є захисною реакцією організму на фізичне й емоційне виснаження. З іншого боку, стрес здатен зумовити підвищену збудливість, за наявності якої практично неможливо заснути.

8. Яскраві сновидіння із цікавим сюжетом і нічні жахи. Під час сну мозок обробляє пережиті протягом дня емоції. Ті, хто спить міцно, зазвичай свої сновидіння не запам'ятовують. Люди ж, які через стрес не здатні повноцінно висипатися, на ранок добре пам'ятають, що їм снилося.

9. Головний біль. Стрес здатен провокувати м'язове перенапруження. Поява такого в області шийних відділів хребта може призвести до головного болю й мігрені.

10. Надмірний апетит. Під дією стресу в організмі виробляється більше гормону голоду, через що й не отримується насититися звичайними порціями.

11. Підвищена дратівливість. Збільшення кількості гормону стресу призводить до зниження рівню ендорфінів — гормонів радості. На фоні цього й відбуваються зміни настрою, виникає схильність до депресії й агресивної поведінки.

12. Втрата здатності отримувати насолоду від того, що раніше її приносило. Призвести до цього може зумовлений стресом гормональний збій, за якого в організмі знижується рівень гормону задоволення.

13. Надмірне потовиділення. На фоні стресу активніше виробляються гормони, які впливають на роботу потових залоз.

14. Поява інтересу до поганих звичок. Спроби знайти легкий спосіб розслабитися можуть призвести до захопленості алкоголем, сигаретами чи заспокійливим.

15. Неспроможність впоратися з легкими справами. Під дією стресу організм здатен збільшувати утворення дофаміну — речовини, яка допомагає протистояти перенапруженню, але разом із тим гальмує мисленнєві процеси. Так, навіть елементарні буденні справи можуть стати людині у важкість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ознаки гормонального збою, які більшість ігнорує

16. Створення проблем на пустому місці. Під впливом стресу усі емоції відчуваються гостріше, ніж зазвичай. Особливо негативні. Через це навіть незначні розбіжності з оточенням можуть стати підставою для сварок і скандалів.

17. Надмірне випадіння волосся. Тривалий стрес здатен спричинити передчасне виштовхування волосяних цибулин. Також може відбутися збій в роботі імунної системи, за якого організм почне захищатися проти самого себе, зокрема замість чужорідних клітин атакувати волосяні фолікули.

18. Поява висипань на шкірі. Можуть виглядати як звичайна кропивниця. З'являються внаслідок розширення кровоносних судин, викликаного гормональними змінами, що відбуваються під дією стресу.

У людей, які страждають на псоріаз, розацеа і їм подібні хвороби, висипання можуть виникати на фоні загострення.

19. Зменшення сексуального потягу. Причина може бути в гормоні під назвою кортизол. Ця речовина здатна пригнічувати лібідо. Стрес змушує організм виробляти її в надмірній кількості, що практично вбиває сексуальне бажання.

20. Часті застуди. Стрес послаблює імунітет, через що організм втрачає здатність повноцінно захищатися проти хвороботворних бактерій.

Раніше подали перелік продуктів, які допомагають організмові вистояти проти стресу. Така їжа містить речовини, здатні збільшувати утворення гормону радості й покращувати стан органів, по яким найбільше б'є нервове виснаження.

Зараз ви читаєте новину «20 прихованих ознак того, що організм страждає від стресу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути