середа, 06 лютого 2019 07:25

Як впоратися зі стресом

Як впоратися зі стресом
Психологічний стрес  може впливати на наше особисте чи професійне життя. Фото: eucerin.ua

Кожна людина відчуває стрес - на роботі, вдома, у повсякденних справах.

Існує 4 типи стресу. З ним варто боротися, залежно від того, до якого типу люди частіше схильна, йдеться у блозі психолога Наталії Ломоносової на "Новое время".

Фахівець називає 4 типи стресу

1. Тимчасовий стрес

Людина нервує через нестачу часу. З'являється страх не встигти зробити щось важливе. Організованість - найкращий помічник у цій ситуації. Фахівець радить вести календар і складати плани на день, визначаючи найбільш пріоритетні.

2. Достроковий стрес

Людина нервує через подію, яка відбудеться у майбутньому. Виникає страх, що щось піде не так, закінчиться погано. Психолог радить передчасно не накручувати себе. Зробити кілька глибоких вдихів і уявитищо ситуація вирішилася в найкращому для вас варіанті.

3. Ситуативний стрес

Людина нервує через непередбачувані ситуації, які не в змозі контролювати. з'являється страх зробити помилку, наслідком якої може стати втрата репутації. Психолог радить зрозуміти, що помилятися - це нормально, а правильне рішення знайдеться обов'язково.

4. Конфліктний стрес

Людина нервує, коли спілкується з людьми. Боїться виступати перед перед великою аудиторією або провести розмову з важливою людиною. Внутрішній дискомфорт пов'язаний зі страхом невідомого.

Уникнути стресу на 100% неможливо

За словами Наталії Ломоносової, стрес - це звичка. Існують правила, які допоможуть контролювати свої думки і реакції. Завдяки цьому стане легше справлятися зі складними ситуаціями.

Фокусуйтеся на головному

Багато справ і обов'язків тримають людину в напруженні. Тому варто зосередитися на головному і робити те, що допоможе досягнути цілей. Іноді досить виконати всього одну задачу в день, і цього вже буде достатньо.

Висловлюйте свої емоції

Слід навчитися не тримати негативні емоції і думки в собі. Тому корисно виговоритися, або записати усі думки на папері. Після цього з'явиться легкість всередині. Вона допоможе об'єктивно оцінити ситуацію і прийняти правильне рішення.

Слідкуйте за своїм здоров'ям

Впоратися зі стресом допомагає спорт. Варто якомога більше рухатися. Допоможе будь-яка фізична активність, навіть прогулянка в парку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Їжа, яка допомагає проти стресу

Робіть щось приємне

Іноді стрес породжує думки, що життя проходить повз. Тому варто кожен день якусь корисну і приємну річ для себе або своїх близьких. Це прожене з голови подібні думки і підніме настрій.

Прийміть факт неминучості стресу

Уникнути стресу на 100% неможливо. Ситуації, які викличуть негативні емоції, час від часу з'являються у кожного. Якщо приймете цей факт - стане легше. Крім того, ви зумієте вчасно помітити наростаючу тривогу і вчасно зупинити її.

Гормони впливають майже на всі функції організму. Вони контролюють обмін речовин, відчуття голоду, настрій, здатність людини до продовження роду й безліч іншого. Навіть незначна зміна в гормональному фоні може вибити організм із нормального ритму й позначитися на самопочутті.

Зараз ви читаєте новину «Як впоратися зі стресом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути