четвер, 31 січня 2019 10:24

Алкоголь змінює гени людини

Автор: Kurs.if.
  Вчені з'ясували механізм розвитку алкоголізму
Вчені з'ясували механізм розвитку алкоголізму

Пияцтво може викликати довготривалі генетичні зміни, які призведуть до ще більшої тяги до алкоголю.

Таким чином, чим більше людина п'є, тим сильніше змінюються деякі його гени, пише Futurity .

"Люди, які багато п'ють, можуть змінювати свою ДНК таким чином, що змушує їх жадати алкоголю", - говорить старший автор Діпак К. Саркар, професор і директор ендокринної програми в Університеті Нью-Брансвік в США.

За словами вченого, "це може допомогти пояснити, чому алкоголізм є такою сильною залежністю, і може одного разу внести свій вклад в нові способи лікування алкоголізму або допомогти запобігти наркозалежності".

Дослідники зосередилися на двох генах, що беруть участь в контролі за поведінкою, пов'язаним з вживанням алкоголю: PER2, який впливає на біологічний годинник організму, і POMC, який регулює нашу систему стрес-відповідь.

Порівнюючи групи помірно питущих, які п'ють і сильно питущих, дослідники виявили, що процес модифікації генів під впливом алкоголю, званий метилируванням, змінив два гена у тих, хто п'є і сильно питущих. Пияцтво і алкоголізм також показали зниження експресії генів тобто швидкості, з якою ці гени створюють білки. Ці зміни посилюються зі збільшенням споживання алкоголю.

У другій частині експерименту вчені показували учасникам зображення, що викликають стрес. Після цього їм пропонувалося випити алкогольний напій. З'ясувалося, що п'яниці і алкоголіки схильні до вживання більшої кількості спиртного в стані стресу.

Результати можуть в кінцевому підсумку допомогти дослідникам ідентифікувати біомаркери - вимірні індикатори, такі як білки або модифіковані гени, - які можуть передбачити ризики для людини.

У 2016 році понад 3 млн осіб померли від вживання алкоголю, згідно зі звітом Всесвітньої організації охорони здоров'я. Це 5 відсотків всіх смертей у світі. Понад три чверті смертей, викликаних алкоголем, були серед чоловіків. Шкідливе вживання алкоголю також викликало 5,1% світових захворювань і травм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли причину куріння та алкоголізму

Деякі види міцного алкоголю у невеликій кількості сприяють травленню. Серед них херес, портвейн, пільзенське пиво та певні сорти просекко. Вони містять гіркі речовини, які допомагають виділенню кислоти для покращення травлення у шлунку.

Також вчені зі Швейцарії виявили, що більшість міцного алкоголю не допомагає краще перетравлювати їжу, а навпаки - гальмує нерви, які сприяють роботі шлунку.

Зараз ви читаєте новину «Алкоголь змінює гени людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути