Пияцтво може викликати довготривалі генетичні зміни, які призведуть до ще більшої тяги до алкоголю.
Таким чином, чим більше людина п'є, тим сильніше змінюються деякі його гени, пише Futurity .
"Люди, які багато п'ють, можуть змінювати свою ДНК таким чином, що змушує їх жадати алкоголю", - говорить старший автор Діпак К. Саркар, професор і директор ендокринної програми в Університеті Нью-Брансвік в США.
За словами вченого, "це може допомогти пояснити, чому алкоголізм є такою сильною залежністю, і може одного разу внести свій вклад в нові способи лікування алкоголізму або допомогти запобігти наркозалежності".
Дослідники зосередилися на двох генах, що беруть участь в контролі за поведінкою, пов'язаним з вживанням алкоголю: PER2, який впливає на біологічний годинник організму, і POMC, який регулює нашу систему стрес-відповідь.
Порівнюючи групи помірно питущих, які п'ють і сильно питущих, дослідники виявили, що процес модифікації генів під впливом алкоголю, званий метилируванням, змінив два гена у тих, хто п'є і сильно питущих. Пияцтво і алкоголізм також показали зниження експресії генів тобто швидкості, з якою ці гени створюють білки. Ці зміни посилюються зі збільшенням споживання алкоголю.
У другій частині експерименту вчені показували учасникам зображення, що викликають стрес. Після цього їм пропонувалося випити алкогольний напій. З'ясувалося, що п'яниці і алкоголіки схильні до вживання більшої кількості спиртного в стані стресу.
Результати можуть в кінцевому підсумку допомогти дослідникам ідентифікувати біомаркери - вимірні індикатори, такі як білки або модифіковані гени, - які можуть передбачити ризики для людини.
У 2016 році понад 3 млн осіб померли від вживання алкоголю, згідно зі звітом Всесвітньої організації охорони здоров'я. Це 5 відсотків всіх смертей у світі. Понад три чверті смертей, викликаних алкоголем, були серед чоловіків. Шкідливе вживання алкоголю також викликало 5,1% світових захворювань і травм.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли причину куріння та алкоголізму
Деякі види міцного алкоголю у невеликій кількості сприяють травленню. Серед них херес, портвейн, пільзенське пиво та певні сорти просекко. Вони містять гіркі речовини, які допомагають виділенню кислоти для покращення травлення у шлунку.
Також вчені зі Швейцарії виявили, що більшість міцного алкоголю не допомагає краще перетравлювати їжу, а навпаки - гальмує нерви, які сприяють роботі шлунку.
Коментарі
2