четвер, 27 грудня 2007 14:48

Від винограду може бути здуття живота

У свята від переїдання страждає система травлення, загострюються хвороби нирок та жовчного. Крім цього, розтягнений їжею шлунок погано впливає на серце.

Доктор медичних наук, столичний дієтолог Петро Карпенко з Інституту екогігієни та токсикології ім. Л. І. Медведя пояснює, що продукти мають різний час перетравлювання. Наприклад, шпроти у шлунку затримуються на 8 год. М"ясо та риба — на 4–6 , а овочі та фрукти — на 2–3 год. "Довгі" продукти навантажують підшлункову залозу, печінку й кишечник. Людям із хворобами суглобів, порушеним обміном речовин не варто пити газовані напої. Шампанське — лише після того, як вийде газ.

Дієтолог вважає, що з алкогольних напоїв варто вибирати сухі вина. У них більше органічних кислот та вітамінів. Червоні підійдуть людям, які страждають розладом кишечнику, а білі — навпаки: якщо бувають закрепи.

Якщо після трапези людина відчуває дискомфорт і таке з нею сталося вперше, краще викликати "швидку". Бо за цими ознаками може ховатися загострення небезпечного захворювання.

— Їжте в міру, — каже лікар. — Та якщо все-таки переїли, можна скористатися ферментними препаратами. Випити фестал чи мезим.

Після новорічної ночі Петро Карпенко радить пити соки, розбавлені водою, вживати кисломолочні продукти. Їсти фрукти. Але слід бути обережними з виноградом. Він може призвести до здуття живота.

Зараз ви читаєте новину «Від винограду може бути здуття живота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути