– Без звичайної солі можна обійтися. Навіть корисно, – каже терапевт 55-річна Світлана Криниченко зі Львова. – Сіль більше шкодить організму. Затримує рідину, підвищує апетит, збільшує вагу. Зловживання солоним підвищує тиск, спричиняє ожиріння, хвороби серця, нирок, рак шлунка, недуги очей і остеопороз.
Дорослій людині на день можна споживати не більш як 5 г солі.
– Бажано йодованої, – продовжує Криниченко. – Вона заповнює дефіцит йоду, позитивно впливає на щитоподібну залозу. Від звичайної солі користі немає.
Якщо солі в магазинах не знайти, а змінити харчові звички не вдається, лікар радить звести споживання до мінімуму.
– Підсолюйте все по дрібці. За кілька тижнів звикнете до цього і прісна їжа не викликатиме дискомфорту.
Сіль можна замінити соєвим соусом. Коштує від 25 грн за 200 мл. Також сіль є в магазинних приправах та сушених овочах, зокрема в часникові. Він після обсмажування має солонуватий присмак.
"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"
Коментарі