понеділок, 14 серпня 2017 00:05

При загостренні гастриту п'ють неміцний чай

— Замучили запори. Живіт болить. Але не постійно. Здебільшого, після їжі. Терплю. Останні три тижні болі почастішали. З'явилася нудота та блювота, — розповідає Дмитро ­Солодовник, 32 роки. Працює машиністом електровоза в депо Дніпровської залізниці. Чекає у місцевій лікарні прийому в гастроентеролога.

На прийом до лікаря прийшов зі скаргами на біль у шлунку.

— За всіма ознаками, в пацієнта — гастрит, — говорить гастроентеролог 47-річна Ольга Медіна із Дніпра. — Улітку він часто загострюється. Температура повітря висока. Підвищується ймовірність вживання в їжу зіпсованих продуктів. Та й кількість фруктів і овочів збільшується в раціоні харчування в рази. А це також створює певне навантаження на слизову оболонку шлунка. На загострення хвороби можуть впливати й різні стресові ситуації. А також паління, вживання спиртних напоїв.

Ольга Медіна в дніпровській міській лікарні працює сьомий рік. Установити діагноз захворювань шлунково-кишкового тракту не просто, каже. Багато хвороб мають однакові симптоми.

— Я питала в Солодовника, — про­довжує Ольга Медіна. — Він не заперечує — після вживання алкоголю біль у шлунку посилюються. Впевнена — має місце й неправильне харчування. Це і призводить до розвитку гастриту в гострій і хронічній стадії. Улітку на прийом часто приходять жінки. Напередодні відпустки деякі з них починають активно боротися із зайвою вагою. Дотримуються жорстких і небезпечних дієт. Вони негативно впливають на стан шлунка. Робити цього не можна.

Гастрит тривалий час може протікати без будь-яких симптомів.

— На жаль, люди вважають гастрит чимось несуттєвим. Начебто легкий нежить, — каже Медіна. — Однак це зовсім не так. Недуга може призвести до розвитку виразки. Навіть раку. А лікувати гастрит не складно.

Для точної діагностики гастроентеролог робить ендоскопічне дослідження слизової оболонки шлунка. Призначає ліки та дієту.

— Необхідно повністю відмовитися від копченостей і ковбас. Навіть молочних сосисок. Консерванти шлункові зовсім ні до чого. Кава й алкоголь також сильно подразнюють слизову оболонку. В період загострення хвороби варто пити лише неміцний чай і негазовану воду. Соки шкідливі. Варто відмовитися від помідорів, не вживати смаженого.

Радить їсти варене, печене чи приготоване на пару.

Зараз ви читаєте новину «При загостренні гастриту п'ють неміцний чай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути