вівторок, 22 серпня 2017 05:45

Після антибіотиків місяць не їдять манної каші

Автор: www.ru.zombie.wikia.com
  Антибіотики вбивають не тільки шкідливі, але й корисні бактерії. Відновити мікрофлору кишечника допомагають кисломолочні продукти
Антибіотики вбивають не тільки шкідливі, але й корисні бактерії. Відновити мікрофлору кишечника допомагають кисломолочні продукти

— Хто влітку засмагає, а я хворію. Це в мене третій рік. Стало традицією. Думала, переможу застуду чаєм із лимоном. А лікар призначила курс антибіотиків, — розповідає 35-річна Аліна Криничко з Полтави. — Хвороба відступила, але в животі почало пекти. Десь аж під ребра віддавало.

— Люди настільки вірять антибіотикам, що п'ють їх від усього, що б не заболіло. А треба ж враховувати, що вони в організмі вбивають не лише погані, а й хороші бактерії, — каже столичний терапевт Захар Корченюк, 32 роки. — Якщо пропити курс три-чотири тижні, мікрофлора кишечника буде вражена. А тоді хворі дивуються, що в них холецистит або панкреатит.

Мікрофлора порушується, коли хвороботворні бактерії перемагають корисні. Від цього пацієнти відчувають слабкість, надмірну втому.

— Через антибіотики найчастіше виникає дисбактеріоз. Він проявляється по-різному. Можуть бути діарея, закрепи, біль у животі, здуття. Із часом у людини виникає брак вітамінів. Болить голова, німіють кінцівки, кровоточать ясна. З'являється роздратування.

— Для відновлення мікрофлори та зміцнення імунітету призначають біфідобактерії. Їх можна замінити кисломолочними заквасками. Вони прискорюють одужання та підтримують організм під час вживання антибіотиків. В одному грамі будь-якого кисломолочного продукту, приготовленого на основі закваски, стільки ж живих бактерій, як в аптечній капсулі чи пігулці. Продають її у магазинах або аптеках.

Слід звечора налити в тепле молоко закваску, на ранок свіжий йогурт буде готовий. Можна додати мед або горіхи. Це покращує смак і збільшує користь.

— Натуральним засобом є морквяний сік, що відновлює баланс бактерій у кишечнику. Також чистить усі органи. Цей сік містить багато бета-каротину, мінералів і клітковини. Ці речовини перетворюють шлаки в рідкий стан, швидко виводять з організму й покращують травлення.

Найкраще пити одну-дві невеликі склянки ­морквяного соку на день. Уже за три дні мікрофлора почне відновлюватися.

Щоб відновити мікрофлору після лікування антибіотиками, слід дотримуватися дієти.

— Найперше з раціону виключити білкові продукти, що важко перетравлюються — бобові, незбиране молоко, свинину чи яловичину. Замість них їсти курятину, рибу, сир. Також місяць не вживати манної та рисової каші.

На період лікування не можна їсти солодощів. Вони сприяють росту хвороботворної мікрофлори та пригнічують життєдіяльність корисної. Замінити їх можна сухофруктами й запеченими яблуками.

Частіше потрібно купувати хліб із пророслого зерна й висівковий.

— Збагатіть організм вітамінами. Добре допоможе це зробити настій із шипшини й чорноплідної горобини. Можна печені яблука, мелене насіння льону, розварену вівсяну кашу, гранат, чорниці, порошок куркуми.

Зараз ви читаєте новину «Після антибіотиків місяць не їдять манної каші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути