У свята від переїдання страждає система травлення, загострюються хвороби нирок та жовчного. Крім цього, розтягнений їжею шлунок погано впливає на серце.
Доктор медичних наук, столичний дієтолог Петро Карпенко з Інституту екогігієни та токсикології ім. Л. І. Медведя пояснює, що продукти мають різний час перетравлювання. Наприклад, шпроти у шлунку затримуються на 8 год. М"ясо та риба — на 4–6 , а овочі та фрукти — на 2–3 год. "Довгі" продукти навантажують підшлункову залозу, печінку й кишечник. Людям із хворобами суглобів, порушеним обміном речовин не варто пити газовані напої. Шампанське — лише після того, як вийде газ.
Дієтолог вважає, що з алкогольних напоїв варто вибирати сухі вина. У них більше органічних кислот та вітамінів. Червоні підійдуть людям, які страждають розладом кишечнику, а білі — навпаки: якщо бувають закрепи.
Якщо після трапези людина відчуває дискомфорт і таке з нею сталося вперше, краще викликати "швидку". Бо за цими ознаками може ховатися загострення небезпечного захворювання.
— Їжте в міру, — каже лікар. — Та якщо все-таки переїли, можна скористатися ферментними препаратами. Випити фестал чи мезим.
Після новорічної ночі Петро Карпенко радить пити соки, розбавлені водою, вживати кисломолочні продукти. Їсти фрукти. Але слід бути обережними з виноградом. Він може призвести до здуття живота.
Коментарі