понеділок, 13 жовтня 2008 18:04

Недоношені діти набирають вагу в кувезі

Автор: фото: Євгенія ГОНТАР
  Лучанка Світлана з донькою Дариною утретє приїхали до столичного Інституту педіатрії, акушерства та гінекології на лікування. Рік тому дитина народилася недоношеною. Під наглядом матері дівчинка вже робить перші кроки
Лучанка Світлана з донькою Дариною утретє приїхали до столичного Інституту педіатрії, акушерства та гінекології на лікування. Рік тому дитина народилася недоношеною. Під наглядом матері дівчинка вже робить перші кроки

Щороку в Україні народжується 400 тис. дітей. 20 тис. із них — недоношені. Понад тисячу мають вагу 500–990 г. Реабілітацією таких пацієнтів у Києві займаються в Інституті педіатрії, акушерства та гінекології, що на вул. Мануїльського.

Недоношені діти з вагою до кілограма відстають у розвитку від своїх однолітків на рік. Вони погано говорять, мають проблеми із зором і слухом.

Більша частина 500-грамових малюків мають ураження нервової системи. 40% ставлять діагноз дитячий церебральний параліч. На лікування їх відправляють до Міжнародної клініки відновного лікування в Трускавці.

Лікарі кажуть, народити недоношену дитину особливо ризикують жінки, хворі на хронічні або венеричні недуги, ті, які рано починають статеве життя або ж працюють на шкідливому виробництві.

— Мамам з хворими нирками, цукровим діабетом і серцевою недостатністю радимо лягати до стаціонару, — пояснює Світлана Писарєва, завідуюча відділенням наукових проблем невиношування вагітності. — Більшість із них у лікарні працюють: приносять комп"ютер і зарплати нараховують, звіти пишуть.

З 2007-го термін передчасних пологів зменшився до 22 тижнів. Лікарі все частіше виходжують дітей вагою 500 г.

— Учора народився 900-грамовий хлопчик, — продовжує. — Тиждень тому в іншої матері були передчасні пологи. Малюк важив кілограм двісті. З такими дітьми легше. Але все одно вони слабкі, потрібен цілодобовий нагляд. А в нас одна медсестра на дев"ять малюків. Не вистачає апаратури.

Недоношені діти перші два-три місяці лежать у кувезі. Це реабілітаційна камера, де є киснева маска, встановлена температура та вологість.

Малюків дозволяємо хрестити в інституті

— У перші хвилини після народження маємо ввести дитині ліки, щоб запустити легені й вона почала дихати, — розповідає Тетяна Знаменська, 49 років, керівник відділу неонатології інституту. Тут займаються новонародженими. — Але це лише початок. Діткам колють імуноглобулін, антибактеріальні ліки та пробіотики. Останні допомагають перетравлювати молоко, яке подають зондом. Без їжі в них може виникнути шлунково-кишкова кровотеча.

Усі препарати купують батьки. Лікарка розповідає про Богдана Чернія з Житомира. Хлопчик народився торік у лютому, на чотири місяці раніше терміну. Важив 490 г.

— Його батьки сказали, що потратили на виходжування сина стільки грошей, скільки держава їм ніколи не виділила б. У Європі гроші дає держава, у нас же батьки самі крутяться. Що менша дитина, тим більше їй потрібно уваги. Малюків дозволяємо хрестити в інституті.

У кувезах діти перебувають, доки не наберуть 2,5 кг. Тоді їх виписують. Якщо ж лікарі помітили патологію, переводять до іншого відділення.

— Орієнтуємо матерів, що дільничий має до них приходити двічі на тиждень.

Більшість недоношених дітей мають неврологічні та психічні порушення. Їх лікують у відділенні дитячої психоневрології.

— Можливі проблеми зі здоров"ям у малюка ми бачимо вже на першому місяці життя, — пояснює Людмила Кирилова, 59 років, керівник відділення. — У півроку стає зрозуміло, які прогнози справдяться. І до 2 років можемо виправити проблеми. Мозок дитини пластичний, його відновні функції великі. Головне — лікуватися.

Йдемо до дитячої кімнати. У ній багато іграшок. Матері з дітьми ходять босі, на підлозі кольоровий килим. Дівчинка в комбінезоні з великими очима тягне матір до нас. Це Дарина, 1 рік, із Луцька.

— Вагітність у мене протікала нормально, лиш анемію ставили, — мати Світлана, 30 років, бере малу на руки. — Сюди ми приїхали в чотири місяці. Донька нічого не брала руками, голівку не тримала. Після першого курсу лікування ми почали ставати на ніжки. На другому — тримати спинку. А це наш третій приїзд.

У інституті Дарині прописали уколи, масажі, гідромасаж, рефлексотерапію. Удома батьки давали дитині ліки та робили масажі.

Зараз ви читаєте новину «Недоношені діти набирають вагу в кувезі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути