вівторок, 29 серпня 2017 05:00

Камені в жовчному міхурі утворюються від жирної їжі

— Камені в жовчному міхурі — це більше жіноча проблема. Виникає через підвищення рівня гормонів естрогенів під час вагітності чи прийому протизаплідних засобів. У чоловіків з'являється через споживання жирної їжі, — каже столичний гастроентеролог Марина Пишнюк, 35 років.

— Люди терплять роками й не лягають на операцію. А ці камені треба обов'язково видаляти. Бо мучиться шлунок, дванадцятипала кишка, підшлункова залоза, печінка. Усі вони між собою пов'язані. Тоді й оперувати складніше, й пацієнт ­одужує довше. Видаляти лише камені немає сенсу. Якщо в людини є схильність до каменеутворення, вони з'являються знову.

У печінці немає нервових закінчень, тому вона не болить. Виникає біль у правому підребер'ї, гіркота в роті й нудота після їжі. Найкраще проблеми жовчного і печінки покаже УЗД органів малого тазу. Після 30 років його потрібно робити раз на рік.

— Застерігаю пацієнтів самостійно не проводити чистки від токсинів. Поначитуються чудодійних методів і давай над організмом знущатися. Але часто люди замість того, щоб здати аналізи, самі беруться позбавлятися від шлаків печінки, п'ючи лимонний сік із водою на пустий шлунок. Від цього у ньому підвищується кислотність і з'являється печія. Після таких тортур і до виразки недалеко.

Не менш важливим є дотримання режиму харчування. Варто їсти не менш як чотири рази на добу. Часто й потроху, а не одразу великі порції.

— Більшість каменів утворюються з холестерину через порушення його обміну й застою жовчі. Це відбувається також і через малорухливий спосіб життя. Жовчний міхур — мішок, в якому зберігається жовч. Це рідина, що в організмі переварює жири й підтримує нормальну мікрофлору. Якщо жовч застоюється, її компоненти кристалізуються в камені.

Операції проводять лапароскопічним способом. Триває близько півгодини. Тобто в черевній порожнині роблять невеликі проколи до 1,5 см, через які дістають жовчний міхур. Вони швидко загоюються, і хворий за 4–5 год. може ходити. На четвертий день пацієнта виписують.

— Щоб печінка нормально працювала, необхідно збалансовано харчуватися. Не їсти пересолених і смажених харчів. Копченості, консерви й ковбаси замініть натуральним м'ясом. Уранці випивайте склянку йогурту чи кефіру.

Зараз ви читаєте новину «Камені в жовчному міхурі утворюються від жирної їжі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути