понеділок, 16 липня 2007 14:45

Інфекцію виявляють на рівні ДНК

У Рівненському обласному лікувально-діагностичному центрі імені Віктора Поліщука відкрили нову лабораторію. Там виявляють інфекцію на рівні ДНК.

— Ці дослідження дуже точні, — розповідає завідувач одного з відділень лабораторії 37-річний Олександр Кректун. — Захворювання виявляють, як тільки збудник потрапляє в організм людини. Залежно від дослідження, в пацієнта беруть зразки крові, слини, сечі або клітин тіла. Результат видають того ж дня.

Аналіз ДНК використовують під час пересадки органів, щоб визначити, чи сумісні тканини. Встановлюють і приховані статеві інфекційні хвороби, які іншими дослідженнями дуже важко виявити: токсоплазмоз, мікоплазмоз, орнітоз, гарднерильоз, трихомоніаз, уреоплазмоз, хламідіоз і герпес. Ці недуги часто стають причинами викиднів та безпліддя.

— Такі статеві захворювання, як сифіліс і гонорея, розпізнаємо в перші дні після зараження, — каже Олександр Кректун. — Освоюємо дослідження онкологічних і генетичних захворювань. Це обладнання дозволяє перевіряти вплив ліків на організм і підбирати оптимальне лікування.

37-річний лікар Олександр Мисін і фельдшер-лаборант Михайло Білічук, 35 років, пройшли підготовку в Києві. Окрім них, ніхто немає доступу в лабораторію.

— Іззовні можуть занести шматочки ДНК, які вплинуть на результати аналізів, — пояснює Олександр Мисін. — Ми використовуємо одноразові інструменти та матеріали. Щоразу одягаємо нові халати, шапочки й рукавички. У кімнатах підтримується оптимальна для досліджень температура — 18–22 градуси тепла. Встановлено витяжки з бактеріологічними фільтрами.

Щодня в рівненському центрі обстежують до 12 пацієнтів. Раніше таку діагностику робили тільки в столиці. Результатів чекали щонайменше тиждень. Одне обстеження коштувало майже 200 грн. У новій рівненській лабораторії — наполовину дешевше. Частину аналізів роблять за державною програмою безплатно.

Зараз ви читаєте новину «Інфекцію виявляють на рівні ДНК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути