Україні загрожують епідемії правця та кору

Автор: УНІАН
  Лікарі вакцинують дошкільнят від поліомієліту в Ужгородській міській дитячій поліклініці. В Україні обов’язкові щеплення проти 10 недуг: правця, кашлюка, дифтерії, кору, паротиту, краснухи, туберкульозу, гемофільної інфекції типу В, гепатиту В і поліомієліту. Вакцинація найефективніша, коли дотримуватися встановленого календаря
Лікарі вакцинують дошкільнят від поліомієліту в Ужгородській міській дитячій поліклініці. В Україні обов’язкові щеплення проти 10 недуг: правця, кашлюка, дифтерії, кору, паротиту, краснухи, туберкульозу, гемофільної інфекції типу В, гепатиту В і поліомієліту. Вакцинація найефективніша, коли дотримуватися встановленого календаря

Дві людини в Україні інфікувалися правцем з початку липня. 7‑річна Ліліана Ковальська з міста Мостиська Яворівського району на Львівщині заразилася, коли травмувала руку. Зараз у тяжкому стані. Інфікована 84‑річна жінка із Запорізької області померла.

Обидві не пройшли повного курсу вакцинації. Щеплення від правцю — обов'язкове. Шість доз колють у дитячому віці, дорослих вакцинують кожні 10 років.

Торік правцем інфікувалися 12 людей.

Українці відмовляються від вакцинації, кажуть у Центрі громадського здоров'я. За календарем щеплень до кінця року вакцинують 70% дітей, а для колективного імунітету потрібно не менш як 95%.

Обов'язковими є щеплення проти правця, кашлюка, дифтерії, кору, паротиту, краснухи, туберкульозу, гемофільної інфекції типу В, гепатиту В та поліомієліту. Вакцинами забезпечує держава безкоштовно.

— Правець — ранова інфекція, — розповідає столичний імунолог Федір Лапій, 48 років. — Заразитися може кожен, хто порізався чи наступив на цвях. Єдиний захист — щеплення.

Правець передається, коли бруд потрапляє в рану, також через укус тварини. Семеро з десяти інфікованих помирають.

— Два роки тому в усьому світі виникли проблеми з вакцинацією, і не лише від правця, — говорить 32‑річний Андрій ­Процик, інфекціоніст з Івано-Франківська. — У Сполучених Штатах Америки фіксували спалахи кору та грипу. Українці не щеплюються, бо вірять інтернету та сусідам, а не лікарям. Коли людина вакцинується, робить дві добрі речі — захищає себе та виробляє колективний імунітет. Якщо не вакциновані троє людей із десяти, то є висока ймовірність зустрітися з іншою нещепленою. Хвороба пошириться.

В Україні безкоштовно вакцинують від 10 хвороб.

— Нам треба розширювати календар, — каже Федір Лапій. — В Австрії, наприклад, дітей захищають від 17 захворювань. Ці недуги загрожують і українським дітям. Масове щеплення знизить госпіталізацію. Для держави це економія коштів, для дітей — відсутність страждань. Часто вони є джерелом інфекції для дорослого.

Вакцинація знижує смертність від поліомієліту на 99%, кору — 75%. Спалах останньої відбувається кожні п'ять-шість років. В Україні його фіксували у 2017–2019‑х. Тоді найбільше хворіли в регіонах із найнижчими показниками щеплень — Львівській, Івано-Франківській, Закарпатській та Одеській областях.

— Останній спалах кору був через зірвану вакцинацію дітей 2008 року. Ми отримали покоління, яке підросло й дало велику кількість випадків кору серед дорослих, — додає Лапій. — Зараз поширенню недуги протидіють карантинні заходи від covid-19, бо соціальні контакти зводяться до мінімуму. Але тільки на це сподіватися не варто.

Навесні 2021‑го в Україні півтора місяця не було обов'язкових вакцин від туберкульозу для немовлят. Невчасно привезли препарат. Багато дітей пропустили календарні щеплення.

— Якщо зробити не за графіком, то імунітет усе одно виробиться, — говорить Федір Лапій. — Півторамісячне відтермінування не сильно вплинуло. Спалаху туберкульозу не було.

Торік кожен 10‑й дорослий українець не вакцинувався проти дифтерії. Це може дати спалах ­хвороби.

— Кілька років тому в Україні фіксували по­одинокі випадки дифтерії. Це тривожний сигнал, — каже Андрій Процик. — Дорослому треба щеплюватися від дифтерії що 10 років. Препарат не захищає від зараження, але виробляє імунітет. Буде легка форма хвороби.

Дифтерію вважають важкою інфекційною недугою.

— Вражає нервову систему, паралізує головний мозок і нерви, які змушують дихальну систему рухатися, — додає Процик. — Дифтерія — на другому місці по небезпеці після правця. Кір має легший перебіг, але й поширюється швидше.

Радить популяризувати вакцинацію, залучивши зірок, науковців. Їм люди вірять більше, ніж лікарям.

Зараз ви читаєте новину «Україні загрожують епідемії правця та кору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути