Серце прооперували без розрізу

Імплантат ввели через стегнову вену

Черкаський обласний кардіо­логічний центр уперше про­оперував ваду між­передсерд­ної перетинки без розрізу й зупинки серця. Втручання провели 24 лютого 31-річній Оксані Сабадаш із Черкас.

— З дитинства ­поколювало в серці. Я емоційна, думала, що це було причиною, — розповідає Оксана Сабадаш. — Пішла на огляд після того, як на фізкультурі в інституті сильно закололо серце. Тоді нічого не виявили. Згодом пройшла повне обстеження. Лікарі сказали, що є якісь невеликі відхилення. Не надала цьому значення. У травні торік мала великий стрес, бо померла мати. Серце все частіше поколювало, боліло.

Після Нового року зайнялася фізкультурою, ходила в спортзал.

— Зросла задуха, було запаморочення. Голова крутилася навіть вранці, коли піднімалася з ліжка. Одного разу проснулася серед ночі від того, що ніби зупинилося серце й була якась дивна задишка. Вирішила обстежитися.

На ультразвуковій діагностиці виявили вроджений дефект міжпередсердної перетинки. Призначили операцію.

— Для мене це був шок. Стало страшно. Але лікар запевнив — ризики мінімальні. Операція буде швидка й безболісна. Що зможу повернутися до роботи і звичного способу життя, — додає Оксана Сабадаш. — Після процедури швидко прийшла до тями, але не можна було день ставати на ногу. Бо імплантат уводили через пахову вену.

— У нормі кров лівого передсердя не змішується з тією, що з правих відділів серця. У пацієнтки це відбувалося. Патологію мали виправити дитячі кардіологи ще в 1–3 роки, — розповідає завідувач кардіохірургії 34-річний Олег Журба. — Добре, що Оксана ще не народжувала. Бо при вагітності є ризик ускладнення, що загрожує життю.

Операцію проводили з фахівцями із Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова.

— Через стегнову вену вставили імплантат із катетером в ліве передсердя. Датчиком контролювали, чи правильна позиція. З часом цей імплантат укриється клітинами. Організм не відрізнятиме, що це чужорідне тіло.

Оксану Сабадаш виписали через день. Робили ще контрольне ультразвукове обстеження серця. Із препаратів прийматиме лише аспірин. Інших ліків для розрідження крові не потрібно.

— Раніше такі втручання не виконували, бо ці імплантати для людей були дорогі. Вартість одного — 7 тисяч доларів (майже 196 тис. грн. — ГПУ). Наш кардіоцентр за державною програмою отримав таких шість. Поставимо їх пацієнтам, які цього потребують, — каже Олег Журба.

Зараз ви читаєте новину «Серце прооперували без розрізу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути