Ексклюзиви

Професійні водії гірше сплять і бачать

Автор: Катерина Романчук
 

Травми частішають улітку

— Після аварії торік часто болить голова, погано засинаю, — каже 37‑річна Олександра Вишневська із Сум. — Від різкого гальмування машини смикнула головою вперед і сіпнулася шия. Вроді не боліло, до лікаря зразу не пішла. А зараз мучуся.

Травму шийного відділу хребта внаслідок різких ривків називають хлистовою. Бо виникає від руху як у батога. Той смикається в одну сторону, а потім різко в іншу. Так само відбувається, як голова людини швидко нахиляється вперед, а потім відкидається назад. Виникають зміщення хребців. Це викликає метеозалежність, погіршення зору, розлад сну, підвищення тиску й оніміння рук. Така травма часто виникає у водіїв. Їй можна запобігти, якщо пристебнутися ременем безпеки.

— Раз на тиждень піднімається тиск. Голова так болить, що важко працювати. Терапевт направив на аналіз крові й магнітно-резонансну томографію шийного відділу, щоб установити діагноз.

— Мало хто знає про непрямі наслідки травм хребта. Шийний відділ — найрухоміший. Через нього проходять основні зв'язки тіла з мозком, поживні речовини потрапляють до очей. Якщо у хребті виникає якесь порушення, збивається їх "доставка". Через це часто падає зір і ніяка морква чи чорниця не допоможуть, — розповідає столичний невролог Юлія Гончарук, 45 років. — Улітку травм більшає, бо починаються ремонти в хатах. Тоді не так став на козлик чи табуретку й можна отримати проблему на все життя.

Хвороби опорно-рухового апарату можуть бути наслідком надмірних фізичних навантажень, сидячої роботи, травм.

— Найчастіше приходять секретарі, програмісти й касири. Вони весь день сидять, а шия не підготовлена до тривалих навантажень. Треба тренувати м'язи, які утримують хребет. Для цього корисне плавання на спині та гімнастика. Це змусить хребет рухатися.

Затікання шиї не можна лікувати самому, різко повертаючи її до появи хрускоту. Від цього хребці зсуваються і зачіпають нервові закінчення. Як ті защемляться, то віднімає руки. Почнуть терпнути й нічого не вийде зробити. Крім шийних травм хребта, наслідки на весь організм дають і поперекові.

— Другий рік маю пацієнтку з поперековими болями. Випадково впала й відтоді мучиться з хребтом, — говорить столичний ортопед Олексій Мирончук, 42 роки. — Лікування грілкою та мазями нічого не дало. Проходить кожні пів року курс масажу. Біль у спині й запаморочення минає. Але як на вихідних попрацює на дачі й не відлежується, погане самопочуття повертається.

Зараз ви читаєте новину «Професійні водії гірше сплять і бачать». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути