Мозок тренують розгадуванням кросвордів

Пам'ять погіршується після коронавірусу

— Часто забуваю елементарне. І це не тільки пароль на зарплатній карточці, а й гаманець на касі чи який сьогодні день. Таке почалося в січні після коронавірусу, — розповідає 49-річна Віталіна СВИРИДОВА з міста Сміла Черкаської області.

Здала більше десятка аналізів, але лікарі не встановили діагноз. Радять чекати, щоб організм відновився.

— Буває, не можу заснути. Щось крутиться в голові, та ніяк не згадується. Тоді нюхаю сушений розмарин або ефірну олію з нього. Це підказав місцевий невролог. Мовляв, спеція покращує функції мозку. Таку ж дію має куркума.

Варто на кілька хвилин змінити робочу руку

Проблеми з пам'яттю чи концентрацією уваги після коронавірусу — поширена проблема. Інфекції впливають на тканини мозку. Вірус псує роботу клітин, які доставляють кисень до голови.

— Мозковий туман — часте явище після ковіду. Він проникає не тільки в легені чи кишечник, а й у мозок. Клітини, що допомагають мислити, працюють наполовину, — говорить Володимир Костенко, 53 роки, невролог з Національної медичної академії післядипломної освіти ім. Платона Шупика. — Щоб підкинути мозку "їжу", варто розгадувати кросворди.

Проблеми з пам'яттю виникають і через постійне занепокоєння. Мозок не справляється з потоком негативної інформації і вимикає певні процеси. Це викликає забудькуватість.

 

— Важко думати після коронавірусу — найчастіша скарга за останній рік від пацієнтів. Хвороба не дасть про себе забути ще довго після того, як пандемія закінчиться. Мозок — це ноутбук без підзарядки. Для його нормальної роботи потрібна енергія — кисень. При його дефіциті виникають проблеми з мисленням.

Для поліпшення пам'яті важливо висипатися. Також треба тренувати мозок — учити вірші чи засвоювати нові знання.

— Важливе природне освітлення. У темному приміщенні з приглушеним світлом гіршає концентрація уваги та пам'ять. Увечері світло повинно падати зліва і краще б від настільної лампи з зеленим абажуром. Бажано поставити поряд вазон і час від часу на нього дивитися. Це знімає напругу з очей і голови.

Для кращого функціонування мозку варто змінити робочу руку. Спробувати кілька годин побути шульгою. Або навпаки. Достатньо так чистити зуби, користуватися ложкою чи виделкою. Це допомагає активізувати ділянки мозку, які відповідають за пам'ять.

Зневоднення може призвести до згущенні крові й утворення тромбів навіть у тих судинах, у яких зазвичай їх не буває. Тому людям із серцевими хворобами в спеку слід пити якомога більше води. Бажано мінеральної, але в жодному разі — не солодкі напої чи лимонади. З потом організм втрачає багато калію та магнію. Ці елементи відповідають за серцевий ритм. Тож хто часто перебуває на сонці і пітніє, повинен приймати ліки з магнієм і калієм, щоб заповнити дефіцит

Борис Тодуров, 56 років,
кардіолог, директор Інституту серця

Зараз ви читаєте новину «Мозок тренують розгадуванням кросвордів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути