Міозит шиї ослаблює руки

Автор: ФОТО надав Іван Сергійчук
  Луцький реабілітолог Іван Сергійчук оглядає пацієнта із запаленням скелетних м’язів. У таких випадках радить натирати болючі місця спиртовою настоянкою з кори барбарису
Луцький реабілітолог Іван Сергійчук оглядає пацієнта із запаленням скелетних м’язів. У таких випадках радить натирати болючі місця спиртовою настоянкою з кори барбарису

Запалення зменшують компреси з капусти

— Тиждень не могла голову повернути. Стріляло межи очі, як то хто голки втикав. В началі були слабкі мурашки по тілу, а тоді дрижаки били всю, — розповідає Галина ­Лисенко, 59 років, із міста Старокостянтинів Хмельницької області. — Думала, простудила плече. Натирала траумелем, але без толку.

Стала наносити на шию й плечі настоянку з горілки і лілій. Біль зникав на кілька годин, а під вечір повертався.

— Відчувала, як на плечі біль збирається в пучки і по них б'є. Ніби струм розходиться по всьому тілі. Чула, як слабнуть руки й ноги, ставали ватяними. Часом було важко ступати, підніматися сходами, одягатися. Чи навіть повісити куртку на вішалку, — каже Лисенко. — Я не з тих, хто вміє терпіти біль. Поїхала до ортопеда. Той встановив діагноз міозит — запалення м'язів. Порадив мазі гормональні. Не стала ними мастити, боялася звикання.

При міозиті тягне шию, ниє та пече у м'язах. Біль посилюється при ходьбі та зміні погоди. Це часта хвороба піаністів, програмістів, водіїв і перукарів. Бо постійно напружують одну й ту ж групу м'язів. Їм необхідні масаж і сухе тепло. Можна хворе місце розтирати ефірними маслами лаванди або евкаліпта. Міозит буває не тільки на шиї, а й на спині, попереку чи грудях. Виникає через переохолодження, недоліковані грип, ангіну, ревматизм, тонзиліт чи подагру.

— Тамувала біль домашньою маззю. Змішувала по чайній ложці скипидару та яблучного оцту і яєчний жовток. Наносила на ніч, розтирала й тепло одягалася. Стало легше, але біль не проходив повністю. От скільки мащу, стільки й не болить. Але ж це не спасєніє. Вичитала спосіб із картоплею. Попробувала, бо нічого для нього не треба було купляти.

Три варені картоплини розминала й теплими прикладала через тканину до плеча. Замотувала вовняною хусткою і за годину біль вщухав. Потім знімала все й натирала одеколоном. Загортала хусткою і лягала спати. Робила так три дні підряд. Ще дві доби після цього був слабкий біль. Тоді двічі на день мастила розм'якшеним маслом, змішаним із 1 ч. л. цвіту ромашки. Плече і шия перестали боліти.

— Тіло людини нагадує будинок. Таз виконує функцію фундаменту, а хребет — стін. Той руйнується, якщо основа слабка. Тоді й сиплються болячки. Одна з них — міозит, — каже Іван Сергійчук, 38 років, реабілітолог із Луцька. — М'язові болі допоможуть зняти компреси з капусти. Листя треба намастити господарським милом і сіллю. Або натирати тіло спиртовою настоянкою з кори барбарису.

При запаленні корисно їсти гарбуз, бо містить вітаміни С, В1, В2, D та Е. Там каротину вдвічі більше, ніж у моркві. Є органічні кислоти та мінеральні речовини. Найбільше заліза, калію, магнію та кальцію. Без них організм ослаблюється і виникають запалення.

— Від народних засобів міозит не мине. Потрібен курс протизапальних ліків, — говорить столичний ортопед 40-річний Федір Лимарчук.

— Можна додатково робити зігрівальні компреси. Тканину намочити в гарячій воді, посипати гірчицею й закутати хворе місце. Тримати, доки охолоне. Допоможуть мазі на бджолиній отруті чи із живокостом. Від них також перестає ламати кістки та суглоби.

Зараз ви читаєте новину «Міозит шиї ослаблює руки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути