Ексклюзиви

Компресійні панчохи знімають набряк

Автор: Влада Москвітіс
 

Напругу зменшують мазі з ментолом і кінським каштаном

— У молодості працювала в торгівлі. Весь день на ногах. До вечора так набрякали, що у взуття не вміщалися. Доводилося куп­ляти більший розмір, — розповідає 48-річна Алла Білоус з Христинівки на Черкащині.

— Мало рухалася. А через це кровообіг у ногах, щиколотках і стопах сповільнюється. Лікар порадила щогодини сідати на 5 хвилин. За можливості, піднімати ноги вище рівня серця. Вдома лягала й задирала на стіну. За кілька хвилин ставало краще. Тепер працюю бухгалтером. Постійно си­джу, але проблема залишилася. Особливо ноги набрякають, коли сиджу, схрестивши їх. Або як з'їм щось солонувате.

Треба вживати чайну ложку солі на день. Враховується і в їжі. Якщо більше, то затримується вода в організмі. Це провокує набряки.

— Пробувала не досолювати страви, так їх неможливо їсти. Якщо бачу, що після чогось солонуватого ноги більше набрякли, випиваю таблетку сечогінного. За 10 днів повторюю ще раз. Допомагає. На роботу почала ходити в компресійних панчохах. Стало легше, — додає Білоус.

Такі панчохи створюють нерівномірний тиск на кінцівки — на литці він максимальний, в ділянці коліна середній, а на стегнах мінімальний. Завдяки такому розподілу поліпшується рух крові. Панчохи запобігають застою лімфи й утворенню набряків. Коштують від 450 грн. За належного догляду не втрачають властивостей протягом пів року при щоденному використанні.

— Кілька років тому через гормональні поправилася на 30 кілограмів. Тоді й ноги почали набрякати. До вечора були як валянки, — говорить 53-річної Лідії Зайвенко з Умані Черкаської області. — Лікарка сказала — треба схуднути. Бо жир стискає циркуляцію в ногах. Перепробувала різні дієти. Скидала небагато. А допомогло лише, коли виключила з раціону хліб, випічку, печиво, макарони й солодощі. Їла лише до шостої вечора. Як надто хотілося, то могла з'їсти трохи якогось салату. Зразу було важко, а потім звикла. За рік вернулася у свою вагу й наладилося з ногами. Прочитала, що корисно вживати мигдаль, чорний шоколад, броколі, авокадо, фісташки. З м'яса їм лише куряче філе, з риби — хек і нототенію. Відмовилася від ковбаси, оселедців, твердих сирів. На роботу почала ходити пішки. Це на ноги добре впливає.

Протягом дня варто випивати до 1,5 літра води, щоб налагодити водний баланс. Це сприятиме розрідженню крові та кращій циркуляції. Також зняти набряклість допомагає масаж ніг. Потрібно його розпочинати з пахової зони. Спочатку погладжуючи кінцівки, а потім масажними рухами пройтися по всіх м'язах. Особливу увагу приділити стопам і пальцям. Зменшити напругу також допомагають контрастні ванночки. Слід по черзі опускати ноги в теплу воду не більш як 30 градусів, а тоді — в холодну. Після цього змастити їх кремом з екстрактом ментолу, кінського каштана чи конюшини.

Зараз ви читаєте новину «Компресійні панчохи знімають набряк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути