— Як не запасетеся калиною з осені, будете жаліти весь рік, — каже Олена Світко, 64 роки, натуропат із Києва. — В одній мерзлій ягоді стільки ж вітаміну С, як у таблетці аскорбіну. Тільки калина — натуральний продукт, а не хімія.
У калині багато йоду, міді та заліза. Тому ягоди допомагають при застудах, кашлі. Очищують судини від шлаків. Мають заспокійливі та снодійні властивості. Для цього треба готувати калиновий чай. Розім'яти 20 ягід і залити склянкою окропу.
— Калину не можна перетирати з цукром. Це руйнує оболонку ягоди. Так псуються корисні речовини. Калина добре зберігається до весни просто на балконі.
Ягоди корисні для профілактики гіпертонії, тромбозу та атеросклерозу.
— Органічні кислоти калини мають омолоджувальну дію, а ще знижують тиск. Для цього слід 20 ягід розтерти ложкою в чашці, залити окропом і накрити. Як трішки охолоне, додати ложку гречаного меду й випити. Найкраще на ніч, бо заспокоює і хилить у сон. А якщо протягом 10 днів з'їдати по пів жмені ягід, то кров почне оновлюватися.
Не радить вживати калину людям із підвищеною кислотністю шлунка. А ще — вагітним, бо може бути алергія. Також протипоказана хворим на подагру. Кислоти ягід накопичуються у суглобах.
Коментарі