Ексклюзиви
четвер, 07 липня 2011 07:15

Високі квіти краще садити по центру клумби

Автор: фото з сайта www.gardener.ru
  Кущі на клумбі садять на різних рівнях, щоб не закривали один одного. Увагу має привертати одна квітуча рослина
Кущі на клумбі садять на різних рівнях, щоб не закривали один одного. Увагу має привертати одна квітуча рослина

Тетяна Захаренко, 47 років, засадила 70 сотих біля свого дому квітами. Вона живе у Макарівському районі на Київщині. Працює дизайнером у столичному садовому центрі "Тавія". Облаштовує квітники на замовлення.

— Для клумби краще брати паркові квіти англійського селекціонера Девіда Остіна. Це низькі кущові троянди, які виростають до 80 сантиметрів у діаметрі. Цвітуть із червня до грудня махровими ароматними квітками, схожими на півонії.

Троянди селекції Остіна продають в Україні чотири роки. Завозять 64 сорти. Їх випробували у кліматичних умовах російського міста Санкт-Петербург. Один кущ коштує 270 грн. Ростиме до 20 років. Комбінують різні кольори троянд уздовж доріжок та алей. Зазвичай їх обсаджують бордюром із мирта і хости, яка цвіте два тижні, тримається до заморозків.

У центрі клумби має бути основна рослина із яскравими квітами. Якщо вона великого розміру, то може бути на одному рівні з іншими. Вони не повинні перетягувати на себе увагу.

Тетяна Захаренко радить садити окремо півонії, жоржини та хризантеми. Вони займають багато місця, більшу частину літа стоять без цвіту. Серед клумби такі не матимуть вигляду. Окремо також варто садити і клематіси. Для них потрібен каркас.

— Клематіси плетуться, добре виглядають окремо від інших квітів. Їх також можна розташувати усередині клумби на плетену підпору. Називаю такі клітками для папуг. Навколо треба садити квіти, нижчі за зростом. Тоді композиція матиме форму конуса. Найнижчі квітки висаджую по краю.

Над цибульковими тюльпанами, нарцисами та гіацинтами саджають лише однолітні рослини. Такі мають неглибокий корінь. Багаторічні рослини проростають до цибульок.

— Головне, щоб клумба не нагадувала циганську ковдру. Не повинно бути поряд багато контрастних та яскравих квітів. Наприклад, жовтий негарно виглядає поряд із синім. Не саджу холодні кольори і гарячі поблизу. Білий пасує у будь-якому місці клумби.

Можна комбінувати рослини із різними формами листя. Завжди слід робити акцент на одній-двох культурах, які довго цвітуть. Їх можна посадити на клумбі в кількох місцях. Гарно, коли виходить геометрична фігура, наприклад трикутник.

Зараз ви читаєте новину «Високі квіти краще садити по центру клумби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути