Ексклюзиви
вівторок, 27 березня 2007 14:22

Улітку тримайте хутро в чохлі з натуральної тканини

Після зими не поспішайте вішати шуби й шапки в дальній куток шафи. Бо на початку нового сезону вони матимуть жахливий вигляд. Аби не зіпсувати зимові речі, слід правильно їх зберігати.

Шуби та дублянки треба оглянути та почистити. Бо міль найбільше їсть брудне хутро. Закошланий ворс розчісують густим гребінцем. Чесати треба обережно, починаючи з кінчиків. Добре придивіться до подолу, коміра та манжетів.

Дублянку почистити самому неможливо. Її доведеться нести до хімчистки. Найкраще це зробити зараз. Бо за літо бруд в"їсться й відчистити його буде важче. Та й взимку, коли захочете одягти дублянку, її доведеться віддати до хімчистки щонайменше на тиждень.

— Після чистки шубу треба просушити в тіні на свіжому повітрі або в добре провітрюваній кімнаті. Світле натуральне хутро від сонця жовтіє, а темне втрачає колір та блиск, — розповідає 40-річна Лідія Молот, товарознавець салону хутра та шкіри "Золоте Руно", що біля Львівської площі в Києві. — Не можна сушити феном чи біля батареї. Від цього ворсинки стають ламкими.

Наостанок хутро гарно витрушують — аби позбутися личинок молі. Виріб тримають на вішалці — не на першій-ліпшій, а на підібраній під розмір. Інакше за літо одяг витягнеться.

Дублянка від тепла втрачає еластичність

— Коли тепло, на шубу одягають чохол з цупкої, але дихаючої тканини. Такі дають у магазинах при купівлі. Чохол можна зшити самому з натурального матеріалу, який не линятиме. А для білого хутра потрібна тканина лише синього кольору, інакше воно пожовтіє, — додає Молот.

Хутряні вироби не можна запихати в чемодани чи поліетиленові пакети. Шуба любить простір.

— Шафу потрібно захистити від молі. Найбільш ефективна для цього лаванда. Вона має приємний запах. Підійдуть висушена герань, полинь чи апельсинові шкоринки. Трави розфасуйте по мішечках. Покладіть їх у кишені та під комір речей, — радить Марина Полянська, 27 років, продавець магазину хутра та дублянок "Екватор", що на вулиці Хорива (Поділ).

Щонайменше тричі за весняно-літній сезон шубки слід провітрювати. А мішечки з травами замінити.

— Дублянку найкраще зберігати в прохолодному місці. Від тепла вона втрачає еластичність та стає твердою.

Від сонячного чи електричного освітлення речі зі шкіри з нанесеним блиском, замші або з нубука змінюють колір і стають як брудні, пояснює Марина.

— На літо натуральні хутряні та шкіряні шапки замотують у білий папір і складають у коробки. Можна взяти картонні з-під взуття. У коробку покладіть лаванду чи полин, щільно закрийте та поставте до шафи, — радить продавець хутряних шапок на столичному Житньому ринку Михайло Люпиненко, 41 рік.

Шуби здають у холодильник

Найкращі умови зберігання для шуб створюють у спеціалізованих салонах хутра та шкіри. Ці приміщення називають холодильниками. Там підтримують температуру +5...+10°С. Холодильник постійно провітрюють.
У магазинах здані речі мають застрахувати. Якщо це не пропонують, віддавати шубу не варто.
Такі послуги в столиці надають кілька магазинів. Салон "Корансо", що на Оболонському пр-ті, візьме шубу, куплену лише в них. А в магазині "Імперія хутра", що на Іллінській, 8 (Поділ) приймають і "чужі" шуби. Сюди слід прийти з паспортом. Зберігання хутряного одягу з 1-го квітня до 1-го листопада обійдеться в 275 грн.

Зараз ви читаєте новину «Улітку тримайте хутро в чохлі з натуральної тканини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути