неділя, 03 вересня 2006 17:22

Україна виготовляла 80 відсотків панчіх і шкарпеток Радянського Союзу

Перші трикотажні вироби в Україні з"явилися в кінці ХІХ століття в ремісничих майстернях. Великі трикотажні фабрики запрацювали 1915 року в Полтаві та Харкові.

Напередодні Другої світової війни підприємства Полтави, Харкова і Києва випускали понад 80% усіх трикотажних виробів Радянського Союзу. А фабрики Харкова і Полтави — більш як 75% панчішно-шкарпеткових виробів УРСР. Полтавська прядильна фабрика постачала трикотажним підприємствам бавовняну пряжу. Наймодніші рукавички виготовляли у Бердичеві, Житомирі, Полтаві та Прилуках.

У 1941–1944 роках підприємства трикотажної промисловості були повністю знищені. Тільки на початку 60-х великі заводи побудували в Харкові, Миколаєві, Житомирі, Львові, Одесі, Сімферополі, Феодосії, Чернівцях, Івано-Франківську, Прилуках, Донецьку, Дніпропетровську, Луганську. На початку 70-х в Україні працювало вже 60 трикотажних підприємств.

Зараз ви читаєте новину «Україна виготовляла 80 відсотків панчіх і шкарпеток Радянського Союзу ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути