понеділок, 07 жовтня 2019 06:25

Теплоакумулятор економить дрова

Автор: teplo-klimat.com.ua
  Твердопаливний котел має постійно працювати, інакше на його стінках утвориться конденсат і залізо зруйнується. Теплоакумулятор забирає надлишкове тепло й уберігає котел від перегрівання в міжсезоння
Твердопаливний котел має постійно працювати, інакше на його стінках утвориться конденсат і залізо зруйнується. Теплоакумулятор забирає надлишкове тепло й уберігає котел від перегрівання в міжсезоння

— Коли почав платити за газ тисячами гривень, змінив котла на твердопаливного. Окупився за два сезони, — розповідає 46-річний Станіслав Марковець із міста Миргород Полтавської області. — По дрова їздимо з кумом, він має буса. Пиляю електро­пилкою.

Чоловік радить, як обрати твердопаливний котел, залежно від потреб і опалюваної площі.

— Потужність розраховують за схемою — один кіловат на 10 квадратів опалюваної площі, — продовжує. — Якщо дім має 160 квадратних метрів, то потужність котла має бути не менше 16 кіловат. Краще — з невеликим запасом.

Слід звертати увагу на матеріал, з якого виготовлений котел. Листова сталь дешевша. Чавун довговічніший, але боїться різких перепадів температур.

Станіслав Марковець купив котел, що працює на будь-якому виді палива.

— На одному завантаженні горить 5–6 годин, — каже. — Як закинув звечора дрова, то зранку ще теплий дух у хаті стоїть. Пелетний котел працює довше, але пелети дорогі. Мені не підходить.

Котел обладнаний автоматикою. Датчики контролюють процес горіння, додають або зменшують потужність, залежно від температури в приміщенні.

— Дрова у котлі не горять, а тліють. Виділяється газ, що згорає у спеціальній камері. Завдяки такій технології кое­фіцієнт корисної дії значно вищий. Тепло не вилітає у димар.

Котел завжди має працювати. Однак у міжсезоння його вмикають на мінімальну потужність, щоб у хаті не було спекотно.

— Від цього на стінках котла збирається конденсат, метал руйнується. За рік-два доведеться міняти, — пояснює Станіслав Марковець. — Якщо палити у звичайному режимі, котел може перегрітися й поламатися. Щоб цього не було, я купив тепло­акумулятор. Це металева діжка, оббита утеплювачем. У ній — вода. Акумулятор забирає надлишкове тепло, дозволяє контролювати температуру. Вберігає котел від перегріву й конденсату, економить дрова.

Зараз ви читаєте новину «Теплоакумулятор економить дрова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути