четвер, 07 липня 2011 07:30

Стіни льоху мурують із каменю

— Скільки свиньми торгую, з погреба витягував їх уперше, — каже підприємець Володимир із Тального на Черкащині, на вигляд років за 50. Він скуповує свиней по селах.

— Тягнули по сходах два кабани по 1,5 центнера кожен. Перший сяк-так вийшов, а другого прийшлося задом пхати. Геть хвоста відірвали.

69-річний Іван Сліпенчук із села Майданецьке Тальнівського району у дворі має два погреби. В одному зберігає продуктові запаси, в іншому — свиней.

— Для продуктів викопав льох глибший, а для свиней досить на 1,5 метра, — говорить. — Стіни вимурував із каменю, зробив сходи. Пол забетонірував і постелив зверху дерев'яний. Стіни з каменю ні миша, ні свиня не угризе. Зимою тепло, літом прохладно. Гній чищу щодня, відром виношу.

Господиня 70-річна Ганна Сергіївна сапає город. Каже, це не льох, а землянка.

— Люди колись у таких самих жили, здорові були, сирості не боялися. Чоловік десь побачив, що старі люди свиней у землянках держать, та й собі так зробив. У хліві малі поросята зимою мерзнуть, якщо корови й великих свиней нема. А в льоху тепло. Тіки треба на двоє дверей добре запирати, щоб мороз не заходив.

Зараз ви читаєте новину «Стіни льоху мурують із каменю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути