Ексклюзиви
неділя, 12 серпня 2007 14:49

Стелю з гіпсокартону змонтують за день

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  20-річний художник Євген Євтушенко рівняє стелю шпаклівкою у своєму дачному будинку в селі Жуки під Полтавою
20-річний художник Євген Євтушенко рівняє стелю шпаклівкою у своєму дачному будинку в селі Жуки під Полтавою

"У моїй "хрущовці" стеля в страшному стані. У залі стик між панельними плитами виступає на два пальці, — розповідає полтавець, охоронець олійного заводу Петро Чумак, 52 роки. — Почав робити стелю в кухні, ванній та туалеті. Знайомі порадили пластик. Недорого й практично. Матеріал брав найдорожчий: за 8 "квадратів" пластику на кухню віддав 480 гривень, ванна і туалет обійшлися ще в 300. Стеля гладенька, хоч яйце коти. Не треба білити чи фарбувати. Протер ганчіркою — і як нова".

Із залом Чумакові довелося поморочитися. Від пластикової стелі його відмовили знайомі. Сказали, цей матеріал "не дихає". Чоловік вибирав між шпаклівкою та гіпсокартоном. Зупинився на останньому. Стеля з гіпсокартону коштує 2500 грн. Майстри пообіцяли змонтувати її за день.

— Моя такса — 60 гривень за квадратний метр вирівняної стелі, — каже 30-річний штукатур Сергій. — Шпаклівку купує замовник. На кімнату в 20 "квадратів" піде близько 40 кілограмів шпаклівки.

За вирівнювання стелі шпаклівкою беруть від 1500 до 2300 грн. Робота може тривати тиждень. Спочатку майстри роблять стартовий шар. Коли шпаклівка підсохне, вирівнюють поверхню. Потім можна клеїти шпалери, фарбувати, білити. Сергій каже: якщо стик великий, жоден майстер не візьметься рівняти стелю.

— Аби ті 40 кілограм не впали вам на голову, зробіть краще  гіпсокартонову стелю, — радить майстер.

Для неї потрібні профілі, гіпсокартон, шпаклівка, клейка стрічка на шви.

Плівку натягують на каркас. Отримують рівну поверхню

— Якщо людина вагається, шпаклювати їй стелю чи робити гіпсокартонову, ми радимо гіпсокартон, — розповідає Валентин Колобов, 31 рік, завідувач секції внутрішньої обробки полтавського будівельного гіпермаркету "Епіцентр".

Лист гіпсокартону розміром 3 кв. м коштує від 32 до 50 грн залежно від товщини листа та виробника. Валентин попереджає, що гіпсокартонова стеля опускається щонайменше на 5 см.

Стелю з гіпсокартону часто замовляють ті, хто хоче мати вмонтовану освітлювальну систему. На матеріал наносять водоемульсійну фарбу.

Валентин показує плити на основі мінеральної вати. Каже, вони з"явилися нещодавно. Плита вирівнює стелю, утеплює її та служить для звукоізоляції.

Колобов пояснює, що гіпосокартон стійкий до вогню. Гіпс руйнується під дією полум"я, але не горить. А пластикова стеля легкозаймиста. Найкраще пластик використовувати в технічних приміщеннях — кухні, ванній, туалеті. Коштує матеріал від 10 до 60 грн за кв. м. Прослужить він не менш ніж 5 років.

Можна зробити натяжну стелю з плівки. Це дороге задоволення, розповідає Валентин. За квадратний метр натяжної плівки правлять від 130 грн. Перевага такої стелі в тому, що її монтують за кілька годин. Плівку натягують на металевий каркас. Отримують ідеально рівну поверхню. Гарантія — 10 років.

Для стелі Валентин Колобов радить використати гідроізоляційну плівку, а для обробки підлоги та стін — гідроізоляційну суміш.

— Багато людей нехтують цим. А коли затоплять сусіди — скаржаться. 70-кілограмовий мішок гідроізоляційної суміші коштує 25 гривень. Гідрозахисні плівки та гідробар"єри — 3,5 гривні за квадратний метр. Гідроізоляцію підбивають під підвісну стелю. Гідорозахист слід робити там, де є небезпека підтоплення.

Євген Євтушенко пошпаклював майстерню за 100 гривень

20-річний художник Євген Євтушенко робить ремонт на дачі в селі Жуки, за 20 км від Полтави. Хлопець рівняє 12 кв. м стелі шпаклівкою. Там буде його майстерня. Каже, гіпсокартон — дороге задоволення. Купив 30 кг шпаклівки за 27 грн. Змив побілку, проґрунтував стелю. Наклав шар шпаклівки й вирівняв шпателем. За 10 грн придбав 10-літрове відро найдешевшої водоемульсійної фарби. За ремонт стелі хлопець виклав 100 грн.

Зараз ви читаєте новину «Стелю з гіпсокартону змонтують за день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути