Ексклюзиви
понеділок, 11 березня 2019 00:55

Стаціонарний басейн встановлюють близько до водогону

Автор: WWW.NASHGAZON.COM
  Оптимальна глибина прибудинкового басейну — 1,4 метра. Коли є діти, робити його надто глибоким не варто
Оптимальна глибина прибудинкового басейну — 1,4 метра. Коли є діти, робити його надто глибоким не варто

— Біля нашої дачної ділянки немає водойми. Доводиться садити онуків в автомобіль і їхати до найближчої річки. Вирішили копати басейн. Тепер розмірковуємо, як це зробити своїми руками. Щоб якісно і недорого, — каже Світлана Кучук, 56 років, домогосподарка з Хмельницького.

— Перш ніж будувати басейн, треба визначитися з типом конструкції. Від цього залежить вибір матеріалу і технологія робіт, — розповідає киянин Віктор Смолій, 48 років, інженер-будівельник, очолює бригаду з будівництва котеджів і заміських будинків. — Як варіант, можна запропонувати каркасний басейн. Купують у готовому вигляді. Це металева конструкція з натягнутим полотном. Зазвичай — ПВХ-плівка. Комплект містить сходи, систему очищення та насос. Таку конструкцію встановлюють на сезон. Басейн оснащений гідроізоляцією. Його досить просто зібрати. А ще бувають басейни з пластику. Ємність продається в готовому вигляді. Але справжній басейн — стаціонарний. Він прослужить не один рік.

Стаціонарний басейн встановлюють за будинком, ближче до водогону, щоб легше наповнювати водою. При виборі місця важливо проаналізувати ґрунт. Краще, щоб він був глинистий. В цьому випадку можна отримати природну гідроізоляцію. Та й рити котлован легше. Слід враховувати напрямок вітру. Басейн розміщують подалі від кущів і дерев. Корені тягнуться до вологи. Можуть пробити бетонний басейн. Найбільш "агресивними" вважаються тополя, каштан та верба.

— До розмірів басейну особливих вимог немає. Якщо призначений для плавання — вибирають прямокутної форми. Для релаксації і відпочинку зручніша кругла чаша. Для плавання по одній доріжці підійде ширина у два з половиною метра, довжина — п'ять метрів. Якщо доріжки буде дві — ширина збільшується до чотирьох метрів. Оптимальна глибина — 1,4 метра. Коли є діти, робити басейн надто глибоким не варто.

Будівництво починається з проектування та розмітки на ділянці. Далі — земляні роботи.

— Викопують котлован. Ширину, довжину і глибину необхідно робити приблизно на півметра більше за розрахункові розміри басейну.

Приступають до створення чаші. Роблять подушку з піску. На дно засипають шар товщиною 20–30 сантиметрів. Ретельно утрамбовують. Поверх подушки на дні та по всій поверхні стінок наноситься гідроізоляційний шар з руберойду. Потім три-чотири шари бітумної маси.

Наступний етап — монтаж системи зливу. Роблять до установки опалубки. Кількість зливних отворів і їхнє розташування залежить від розмірів і форми чаші басейну.

— Опалубку можна зробити з підручних матеріалів. Заливають бетоном з обов'язковим армуванням. Після застигання опалубка знімається. Поверхню чаші обробляють розчином бетону, щоб не було тріщин. Потім обкладають керамічною плиткою. Обов'язково — з антиковзальним покриттям.

Готовий басейн обладнують комплектом устаткування — пристроєм для очищення води, циркуляційним насосом, системою фільтрів. Так рідше міняють воду. З установкою проточного обігрівача можна купатися навіть у прохолодні дні. Для вуличних басейнів потрібен навісний дах, або тент. Він вбереже від бруду та опадів.

— Якщо копати басейн на дачі здалося вам непосильним завданням, купіть надувний або каркасний. Вони цілком підійдуть для водного відпочинку. А ось використовувати воду з басейну для поливу городу можна, якщо у ній не розчиняли хлор або інші хімічні сполуки.

Зараз ви читаєте новину «Стаціонарний басейн встановлюють близько до водогону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути