четвер, 27 січня 2022 05:30

Садові фігури роблять із пластикових пляшок

Автор: фото надала Тамара Курілова
  Пластикових павичів і папуг виготовляють півтора місяця. Пір’їни до штучних птахів кріплять саморізами та дротом
Пластикових павичів і папуг виготовляють півтора місяця. Пір’їни до штучних птахів кріплять саморізами та дротом

— Побачила в інтернеті птахів із пластикових пляшок і захотіла собі. Засиджувалася за комп'ютером до ночі, переглядаючи майстер-класи, — каже 45-річна Тамара КУРІЛОВА із села Горби Глобинського району Полтавської області.

Жінка збирала пластикові пляшки та каністри у родичів і друзів. Її чоловік купив саморізи, будівельний степлер, акрилову фарбу, універсальну емаль, пінопласт. Дріт, арматуру і шлаги вже мала.

— Першим взялася робити павича. З ним чоловік допоміг. Зварив каркас з арматури й дроту. За півтора місяця птах був готовий.

Закріпила на каркас дротом і саморізами тулуб із пластикової каністри. Голову павича вирізала з пінопласту й намалювала очі. На шию наділа обрізаний верх пластикової пляшки — для плавного переходу на тулуб. Дріт хвоста закрила рівним полотном від пляшок. Його частини скріпила степлером.

— З пір'ям було найбільше мороки. Воно мало бути на шиї одного розміру, для тулуба і хвоста — іншого. На краях пір'їн зробила густі прямі надрізи. Так надавлювала ножицями пальці, що залишалися сліди. Бо ж пластик — це не папір різати, — говорить Тамара Курілова.

Прозорі частини пластику розклала на газеті­­ й розпилювала емаль із балончика. Верх тулуба павича зробила зелений, посередині — жовтий, а шию — блакитною.

Пір'їни на тулуб кріпила саморізами, а на хвості — дротом і степлером. Ноги прикрила шлангом. Знизу з пластику вирізала лапи й пофарбувала чорною емаллю.

— За таким принципом виготовила ще одного такого птаха, потім — білого. А потім додалися пара рожевих фламінго, троє папуг жако, орел, троє птахів-феніксів, пара пальм. Ноги орла зробила з обплетеного нитками дроту, а шию фламінго — із шланга пилососа. Мене так захопив процес, що я горю ним кілька років. Улітку фарбувала пір'я надворі, взимку — в літній кухні.

Роздарила всіх, тільки білий павич залишився.

Саморобне кашпо сохне в мішку

— Не треба тулити у квітник десяток фігур. Краще не більше п'яти, і то одного стилю, — каже Олександр Черниш, 55 років, із села Гайок Білоцерківського району Київської області. — А ще краще — розбавити композицію саморобними кашпо. Я вперше зробив таке зі старого рушника.

Розвів цемент із водою, аби густиною нагадувало сметану. Але не надто густе, щоб було зручно просочувати тканину. Обмотав пластикове відро поліетиленовою плівкою, так легше відліпити готовий виріб. Намочив у цемент махровий рушник із відрізаними кутами, щоб верх кашпо став рельєфний. Вийняв тканину з розчину й нею накрив відро. Розправив дно, аби не було складок. З ними виріб не стоятиме рівно на землі. Краї можна загинати в будь-який бік. Зверху накрив поліетиленовим мішком для захисту від тріщин. Залишив висихати на три-чотири дні. Потім поставив всередину горщики з квітами.

Зараз ви читаєте новину «Садові фігури роблять із пластикових пляшок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути