Ексклюзиви
середа, 09 липня 2008 18:22

Рокабіли ходять взуті у "манну кашу"

"Красавіца в платтячку в горошок, можеш не показувати, що в сумочці, а ви, з чубами-ірокєзами, відкривайте рюкзаки", — зустрічає гостей 46-річний Михайло, охоронець столичного розважального комплексу "Міст". Чоловік пояснює: вхід зі спиртним на вечірку заборонено.

5 липня прихильники американського культурного напрямку 1950–1960-х рокабіллі влаштували на березі Дніпра вечірку "Украбіллі на узбережжі". Тут грали рок-н-рол. Більшість юнаків і дівчат одягнулися відповідно до стилю.

— Тут не тільки представники рокабіллі — стилю 50-х, а й сайкобілли — восьмидесятники, — пояснює Володимир Савченко, 20 років, гість вечірки. —  Ми не лише стилізуємо одяг під американську старизну, а й вивчаємо історію руху.

У наметі, де грає музика, пританцьовує панянка років сорока. Вона одягнута в чорну сукенку в білий горошок із пишною розкльошеною спідницею, з-під якої стирчить мереживо. Талію жінки підкреслює широкий пасок. На шиї — яскраво-червоні коралі. Макіяж теж відповідає стилю рокабіллі: на губах яскраво-червона помада, брови підведені високими й тонкими стрілками. Вії густо намащені тушшю.

— Я рокабілка зі стажем більше 20 років, — говорить російською Наталія Фролова, 42 роки, поправляє зачіску. — Приїхала з Пітера в Київ на два дні.

Як має одягатися рокабіл?

— У присутніх на вечірці взуття не зовсім відповідає стилю. Справжні рокабільщики носять черевики на танкетці висотою 3–4 сантиметри. Їх називають "манною кашею". Бачите, — Фролова показує на хлопця, взутого в кеди з малюнком-полум"ям. — Такі теж підходять під стиль.

Сукенки мають пишну спідницю й підкреслену паском талію

Киянка Ольга Білоусова, 19 років, прийшла у джинсах та майці з полум"ям. Волосся пофарбовано в яскравий колір. Дівчина представляється Хлоєю. Мовляв, рокабіли обов"язково мають друге ім"я.

— Рокабільці полюбляють фарбувати в яскравий колір свій кок — чуб, що високою хвилею зачісується до маківки, — пояснює дівчина. — Дівчата, що притримуються стилю сайкобіллі, носять переважно джинси із футболками, низ яких обрізано до лінії талії. Сукенки у стилі рокабіллі мають пишну спідницю й підкреслену широким паском талію з малюнком у горошок, клітинку чи вишеньки. Ягідки вишні можуть бути й у прикрасах — завушницях та намистах.

Хто носив таке вбрання в Америці?

— Так одягалися жінки, що сиділи вдома й чекали на чоловіків, доки ті були в морі. Деякі дівчата на пам"ять про море носять сукенки у смужку на кшталт тільняшки.

Киянка Надія Кривозюк, 18 років, представляється Лапочкою. Дівчина одягнута в білу сукенку в чорний горох. На ногах підколінки у дрібний горошок. Зачіска — кок.

— За рокабільським одягом полюю постійно, — усміхається дівчина. — Купую і в дорогих магазинах, і на секонд-хендах. Цю сукенку знайшла на ринку Петрівка, але трохи її оновила: пришила на пояс прапор конфедерації — символ вільного життя. 13 зірок на ньому символізують 13 вільних штатів Америки. Ці штати відділилися після громадянської війни між Північчю та Півднем. Ми вважаємо число 13 щасливим.

На шиї в дівчини висить гральна фішка на чорному шнурку — мініатюрний більярдний шар із цифрою 8. Кажуть, він приносить удачу. Як прикраси дівчата використовують й зменшені фішки для гри в кості.

14-річна Дарина носить рокабільний одяг на повсякдень. Гардероб підбирає у спеціалізованих магазинах Москви, Санкт-Петербурга, на київських секонд-хендах. Також шиє на замовлення.

— Оцей джинсовий сарафан мені шили. Коли пояснювала майстрині крій, вона дістала свої фотографії в молодості й покроїла сарафан, ідентичний своєму, — каже дівчина. — На примірках ми з нею розмовляли виключно про рок-н-рол.

Волосся дівчини перев"язане широкою червоною стрічкою в тон помаді. На ногах — туфлі з круглими носами та скошеними підборами, взуті поверх білих шкарпеток із мереживом. Таке взуття притаманне стилю.

Чоловіки фарбують кок

Киянин Володимир Савченко прийшов на вечірку в джинсах і трикотажній футболці. Низ її прикрашав малюнок: червоно-жовті язики полум"я. Цей принт, як і малюнок шкіри леопарда й зебри, є символічним для рокабілів. Зачіска — поголені скроні. Довге волосся на маківці загорнуте та укладене у "площадку".
— Сьогодні кок я не сам причісував — друг допоміг, — розказує чоловік. — Робиться він протягом 5 хвилин пінкою для волосся, лаком та круглим гребінцем. Раніше чуби фіксували бріоліном — сумішшю, подібною до воску. Такі чуби блищали. Сьогодні ми їх фарбуємо в усі кольори веселки.

Зараз ви читаєте новину «Рокабіли ходять взуті у "манну кашу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути