Ексклюзиви
неділя, 08 жовтня 2006 14:06

Ремонтників наймають за рекомендацією

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Киянка Юлія Жук показує вже оновлену кухню. Майстрові Миколі Брижатюку (праворуч) ”старі” кахлі довелося зняти і покласти заново
Киянка Юлія Жук показує вже оновлену кухню. Майстрові Миколі Брижатюку (праворуч) ”старі” кахлі довелося зняти і покласти заново

Чоловік, якого 40-річна Юлія Жук, жителька столичної вулиці Мурашка, найняла робити ремонт на кухні, у ванній і в туалеті, раптом зник. Випадково довідалася: він просто запив. Знайомий ріелтор дав телефон інших майстрів.

Наступного дня прийшли троє. Старший представився Олександром Івановичем, виконробом київської ремонтно-будівельної фірми, назви якої Юлія не запам"ятала. Він діловито оглянув квартиру. Двоє молодиків мовчки походжали позад нього. Склали кошторис. За заміну водогону і каналізації, прокладку додаткових розеток, укладання кахлів, тинькування та дрібні сантехнічні роботи майстри нарахували $1900.

— На вашому об"єкті працюватимуть Сергій і Герман, — представив своїх супутників сивочолий виконроб. — Сам я на дрібних заказах не працюю, але ваш ремонт триматиму на контролі.

38 днів — такий строк на ремонт кухні та санвузла зазначили в договорі. Почали 11 серпня. Сергій одразу попросив аванс $500. Пояснив: усі фірми беруть передоплату не менш як 30%. За кілька днів жінка віддала ще $300. Щоб не заважати ремонтникам, Юлія Жук разом із чоловіком Юрієм, 37 років, перебралися до студентського гуртожитку.

Але працювали фірмачі лише 11 днів. 29-річний Герман проклав новий водогін і зник на третій день. Сергій привів нових працівників.

— Одного звали Михайлом Скриплюком, — Юлія показує копію його паспорта. — Він приїхав із Старих Кутів на Івано-Франківщині. На вигляд — рецидивіст. Я попросила показати документи, а в душі пораділа, що ночую в студентському гуртожитку. Паспорт виданий торік.

800 доларів жінці не повернули

Наступного дня Михайло зник. Замість нього привели іншого заробітчанина — цього разу з Дніпропетровщини. Робота стояла: нема електродриля та шпателів. "Інструменти на іншому об"єкті", відповів по мобільному виконроб Олександр Іванович і обмовився: "Перфоратор дорогий, вони його проп"ють".

30 серпня пані Юлія застала нову пару заробітчан. Вони пропиячили два дні. Сергієва відповідь Юлію ошелешила: "Так ведь выходные! Что, нельзя ребятам расслабиться?". Терпець увірвався. Спершу жінка подзвонила до міліції.

— П"яні? То й що? — відповів черговий Шевченківського райвідділу. — Якби вони дебоширили!.. А так нема чого до вас їхати. Дзвоніть у "швидку".

У товаристві захисту прав споживачів запропонували скласти акт: "Громадяни Коваленко Р.В., 1957 р. н., і Банді В.І., 1977 р. н., запрошені Казаченком С.С. для будівельно-монтажних робіт, перебували на робочому місці в стані алкогольного сп"яніння" і засвідчити його в будинковому комітеті.

Юлія Жук вирішила більше не користуватися послугами халтурників. Стіни на кухні після їхньої стяжки так і залишилися горбатими, кахлі на кухні виклали косо-криво, а пластикові водогінні труби замість паяння склеїли, і на стиках сочилася вода. Новий чеський унітаз-компакт задрипали клейовою сумішшю. Жінка відчищала її два дні.

— Нову ванну виставили так високо, що з моїм зростом у неї можна лише зі стільчика залізти, — зауважує вона.

$800 не повернули. Юля телефонувала сивочолому виконробу Олександрові Івановичу майже щодня, але той на дзвінки по стільниковому телефону не відповідав.

— Для такого бригадира головне — набрати замовлень, — Юліїн чоловік Юрій пояснює схему роботи халтурників. — Потім він відправляється на п"ятачок до військової комендатури біля Києва-Пасажирського. Там приїжджі заробітчани щодня вичікують "купців" — бригадирів-халтурників. Це мені знайомі розповіли, коли дізналися про наші поневіряння. Головне для халтурників — узяти аванс.

Тепер Юлія та Юрій розшукують своїх кривдників. 23-річний Сергій Казаченко показав їм лише копію паспорта. Оригінал нібито викрали. Родом з Красногорівки Донецької області, а свою фірму "Філін-МА" зареєстрував на орендовану квартиру на столичній вулиці Микитенка. Олександр Іванович виявився звичайним пенсіонером, який мав справити на клієнтів враження авторитетного й досвідченого представника контори. Про це обмовилася в телефонній розмові диспетчер фірми. Знайти халтурників можна хіба що оголосивши їх у розшук. Збитки відшкодують за рішенням суду.

У вересні за порадою сусідки Юлія найняла 54-річного Миколу Брижатюка. Чоловік добре зробив ремонт у її друзів. "Я цим 15 років на життя заробляю", — признався Брижатюк. Переробляти довелося все. Якістю ремонту подружжя Жук задоволене. Розрахуватися домовилися після закінчення роботи.

Складіть договір, а за роботу платіть поденно

— Ремонтно-будівельні бригади Києва завжди просять передоплату 30–50 відсотків, — розповідає 32-річний киянин Олександр Михайленко, який працює в цій сфері з 1996 року. — Ми так само ризикуємо, що з нами не розрахуються, тому й перестраховуємося.
Із випадковими заробітчанами надійніше розраховуватися поетапно. Зробили стяжку на стінах — будь ласка, отримуйте гроші за метражем. Плитку виклали — прошу. Якщо зроблять роботу неякісно, примусьте переробити. До того грошей не віддавайте.
Замовники звертаються до нас за рекомендаціями наших попередніх клієнтів, — продовжує Олександр. — Завдяки усній рекламі роботи нам не бракує. Крім того, ми робимо поетапні фотознімки наших об"єктів, щоб показувати, як було і як стало.
Не зайве вивчити трудову книжку і свідоцтва про освіту. Дипломований випускник ПТУ з фахом "маляр-плиточник" кахлі укладе краще за самоучку.
— Водопровідників ми сертифікуємо, — повідомляють у київській компанії "СП-УДТ", яка спеціалізується на продажу та встановленні сантехнічного й опалювального обладнання. — Вони проходять триденне навчання і складають іспити. Сертифіковані сантехніки дають гарантію на свою роботу, а наша компанія — на продукцію. Брак у них трапляється рідко.
Профспілковий юрист Іван Мірний, 52 роки, радить обов"язково укладати з ремонтниками письмовий договір. Він буде чинним і без реєстрації нотаріуса. У договорі зазначають строки, перелік робіт, які зобов"язується виконати працівник, та суму оплати. Можна внести пункт про матеріальне відшкодування у випадку неякісного виконання. Варто вказати паспортні дані виконавця та керівника бригади і перевірити їхні підписи. Якщо договір оформлено,  поява в нетверезому стані вважається порушенням законодавства і є підставою для розірвання угоди.
Гроші робітникам виплачують лише під розписку.

Зараз ви читаєте новину «Ремонтників наймають за рекомендацією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути