понеділок, 03 серпня 2020 07:55

Ремонт має коштувати шість зарплат

Автор: ask-signal.ru
  Під час ремонту варто залишити трохи фарби, якою вкривали стіни, піврулона шпалер, по одному запасному кахлю, жменю затирки для швів, лист ламінату, запасну лампочку у світильник. Вони знадобляться в перші місяці експлуатації
Під час ремонту варто залишити трохи фарби, якою вкривали стіни, піврулона шпалер, по одному запасному кахлю, жменю затирки для швів, лист ламінату, запасну лампочку у світильник. Вони знадобляться в перші місяці експлуатації

— Спочатку всі планують ремонт у стилі хайтек, а завершують — "хай вже так", — каже дизайнер 45-річний Руслан Канюк із Києва.

Руслан понад 20 років ремонтує приміщення. Штукатурив, клеїв шпалери, укладав покриття на підлоги, монтував електрику. Мав свою бригаду. Зараз працює дизайнером, підбирає матеріали залежно від побажань і можливостей замовника, керує трьома бригадами майстрів.

Як часто слід ремонтувати помешкання?

— Інтер'єр квартири раджу освіжати що п'ять років, будинку — 8–10. За цей час оздоблення набридає, зношується, затирається. З'являються нові покриття, технології, техніка. Реальне життя підказує, чого в помешканні бракує, що — ­зайве.

З чого починати?

— З бюджету. Має становити до шести зар­плат подружжя. За менші гроші рівень не влаштує замовника. Якщо замахнутися на більше — доведеться відмовляти собі у всьому, економити. Життя перетвориться на накопичення грошей для чергового дивану. Задоволення не буде.

Матеріали і робота майстрів мають становити 80 відсотків запланованого бюджету. Решту витратите на щось супутнє: чергова доставка, витратні матеріали, незапланований ремонт інструментів. Прорахувати до гвіздка не може ніхто.

Де шукати майстрів?

— За рекомендаціями знайомих. Побачити їхню роботу, домовитися за ціну, терміни виконання, особливості. Мають оглянути об'єкт, знати вимоги замовника до найменшої деталі. Більшість майстрів працює з конкретними матеріалами. Всі моменти треба обговорити. Інакше незадоволені будуть усі.

Не ганяйтеся за ціною. Якісний майстер не зробить дешево. І не беріть "кума-свата-брата-сусіда". Бо допускатимуть помилки, як і всі, а вам вказати на них буде соромно.

Коли планувати ремонт?

— Найкраще закупитися заздалегідь і запланувати ремонт на літню відпустку. Уся родина виїжджає на море, звільняє помешкання. Усередину заходять майстри, працюють. Їм ніхто не заважає, а господарі не живуть у пилюці. Літо, день довгий, усе сохне швидко. Після відпустки замовники заїжджають у нове помешкання.

Ремонт має закінчитися за два дні до повернення власників, максимум — напередодні. Щоб встигнути все прибрати.

Як освіжити квартиру за шість зарплат?

— Визначте, де мешканці перебувають найбільше. Люди вкладають усі гроші у вітальні — купують дорогі каміни, великі телевізори, шкіряні куточки, замовляють складну гіпсову ліпнину. А проводять там найменше часу, перебувають переважно на кухні.

Часто великі гроші віддають за нові меблі, двері, техніку. Вважають, що роблять на століття. Вічного немає нічого, і все можна освіжити дешевше.

Як саме?

— Старі м'які меблі реставрувати, додати свіжого поролону чи синтепону, нову обшивку. Тверді меблі чи дерев'яні двері покрити свіжим лаком або перефарбувати. На кухні замінити лише фасади чи стільницю. Якщо структурні шпалери в гарному стані — пофарбувати їх, пластикові вікна вичистити і налагодити фурнітуру.

Стара плитка у санвузлах виглядає новою, якщо зношену затирку між швами замінити на яскраву нову. Ламінат можна не перестеляти, а зашпаклювати тріщини і вкрити темнішим лаком.

Як обирати матеріали оздоб­лення?

— Не в інтернеті. Пробувати руками, бачити якість, радитися з майстрами. Обирати залежно від висоти приміщення, освітлення, кількості меблів, умов використання.

Темні оксамитові шпалери з великим малюнком святково виглядають на стендах у світлих виставкових залах. А спальню площею 9 "квадратів" перетворять на погріб.

Якщо на стінах є багато полиць, картин, елементів декору, то шпалери беріть однотонні. Затишок створюють деталі, а не основа.

На темному глянцевому ламінаті чи паркеті завжди видно пил. Чистим залишається 15 хвилин після прибирання. Найдорожчі темні штори за чотири-п'ять років усе одно вигорять.

Навіть брендові дорогі шпалери зачухаються, якщо їх часто мити. Не клейте такі на кухні. Беріть прості.

Як зберегти свіжість ремонту надовго?

— Тільки, якщо не жити в помешканні. Бо в процесі життя щось вдариться, відірветься, замаститься, відклеїться, пошкрябається.

Ремонт має бути недорогий, щоб не хапатися за серце одразу, як трісне ваша мармурова плитка на підлозі. А вона надщербиться, щойно впаде чашка чи кришка від каструлі. На кухонний диван все одно щось проллється, м'які меблі пошкребе кіт, діти помалюють стіни.

Раджу пам'ятати про шляхи відступу. У гаражі залишити трохи фарби, якою вкривали стіни, пів рулону шпалер, запасну плитку, жменю затирки для швів, лист ламінату, лампочку для світильника. Бо як за рік перегорить — таку не знайдете, бо їх вже зняли з виробництва.

Можливо встигнути за модою?

— Доглянута квартира завжди виглядає ошатно. Але зробити щось і постійно утримувати це в гарному стані — різні речі. Часто протилежні.

Сніжно-біла затирка між плиткою виглядає ошатно, але її треба мити хлоркою ледь не щодня. Скляний стіл на кухню потрібно постійно натирати, бо видно найменші плями, темні дерев'яні меблі — полірувати воском, ворсові килими пилососити, статуетки чистити від пилу. Господиня перетвориться на домогосподарку.

Монтуєте світильники в стелю — пам'ятайте, що лампочки доведеться міняти. Робіть усе доступним. Фільтри на воду, прокладки на кранах, елементи каналізації, меблеву фурнітуру потрібно періодично чистити, змащувати, замінювати.

Як зекономити на ремонті?

— Робити з проєкцією на майбутнє. Якщо стіна ідеально виштукатурена, її можна перефарбовувати ледь не щороку. Це не дорого. На рівній підлозі будь-яке покриття служитиме довше.

У мене є замовник, в якого стіни у квартирі ідеально зроблені. І обклеєні білими фактурними шпалерами. Що три роки перефарбовує їх дешевою фарбою, пересуває меблі з місця на місце. Ремонт коштує копійки, а ефект, як і в дорогого.

Зараз ви читаєте новину «Ремонт має коштувати шість зарплат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути