52-річний Олександр Леонович з райцентру Кам'янка Черкаської області робить пружини.
— Мій батько працював слюсарем на машинобудівному заводі, — розповідає Олександр Володимирович. — Робив пружини з дроту марки ПК ("повышенного качества". — "ГПУ"). От і я навчився. На металобазах купую дріт різної товщини.
Леоновичу часто замовляють пружини до комбайнів, сівалок, велосипедів, мопедів та скутерів. Бо потрібні не завжди є у крамницях і майстернях.
— Дріт намотую на трубку. Затискаю у тисках. Звичайну кухонну духовку розігріваю до 200 градусів, але не більше 220. Кладу туди пружину пектися 40 хвилин. Охолоджую на повітрі. Загартуванню в духовці піддається тільки пружинний дріт. Лопата чи сапа навпаки м'якішими стають.
Коментарі