Ексклюзиви
понеділок, 05 серпня 2019 05:31

Прозорий шифер економить електроенергію

Автор: WWW.irr.by
  Прозорий шифер не пропускає ультрафіолет. Відповідно, з часом не тріскається і не руйнується. Матеріал не вигорає
Прозорий шифер не пропускає ультрафіолет. Відповідно, з часом не тріскається і не руйнується. Матеріал не вигорає

— Прозорий шифер зі скло­пластику, армований скловолокном, появився на ринку не так давно. Він у кілька разів легший за звичайний. При виробництві використовують поліефірні смоли, що зміцнюються волокном. Підібрані пропорції забезпечують мінімальну вагу при максимальній міцності та гнучкості. Цей шифер безпечний для людини. Стійкий до механічних пошкоджень та ультрафіолету, — каже менеджер із продажу 36-річний Валентин Кравченко з Дніпра.

Прозорий шифер може бути різних кольорів. Світлопровідність готового виробу становить 55–92%. Продають їх рулонами чи листами. Останні мають ширину понад метр, довжину — від 1,5 до 2,5 м. Висота хвилі — 2 см. Плаский довжиною 12 м. Скручений у рулон.

— Прозорий шифер може служити до 30 років. Із пластикової покрівлі є найнадійнішим. Витримує сильні навантаження. Його не варто плутати з полікарбонатом, що піддається механічним пошкодженням. Особливо після тривалого перебування під сонцем. Армований скловолокнистий шифер не має таких недоліків, — продовжує.

Плаский шифер застосовують для стін і складних дахів. Гнеться в будь-яку сторону. Хвилястий є аналогом звичайного шиферу. ­Їх можна комбінувати.

— Це виглядає не лише красиво, а й дозволяє світлу проникати в приміщення й економити на електроенергії. Прозорий армований шифер застосовують на фермах, птахофабриках, складах, ангарах і теплицях. Із ним зручно працювати при кріпленні до зігнутих форм або балок. Дачники ним огороджують територію. Для більшої надійності комбінують із металевою сіткою чи арматурою. Можна робити накриття для автомобіля. ­Виходить значно дешевше за капітальну споруду. ­Армованим шифером накривають веранду, навіс над входом у будинок, бесідку, терасу чи місце для дитячого майданчика, адже він екологічно безпечний. Такий дах не поламається під вагою снігу і не проб'є град, — додає Кравченко.

Армований склопластик витримує від -60°С до +140°С.

— Його можна монтувати в будь-яку пору року. Цей матеріал не горить. Не виділяє шкідливого диму. А внаслідок сонячних променів — токсичних речовин. Армований шифер не має запаху. Його можна застосовувати і в середині приміщення. Завдяки тому, що у прозорого шиферу у складі є поліефірна смола, він на 99 відсотків не пропускає ультрафіолет. Відповідно, з часом не тріскається і не руйнується. Матеріал не вигорає. І якщо металеві чи азбестові листи під сонцем нагріваються і віддають температуру в середину приміщення, то в прозорого шиферу цього немає.

Ще один плюс цього матеріалу — він легкий. Тому не треба будувати посилені конструкції та інші укріплення. Зручний для будівництва арок, напіварок та інших конструкцій, що мають кути чи заокруглення. Матеріал легко ріжеться електролобзиком або "болгаркою", — говорить Валентин Кравченко.

Фігурні листи мають перекривати один одного на одну чи дві хвилі. Кріпляться в кожну третю болтами з пластиковою прокладкою. Для надійності кріплення відстань між лагами треба робити 40 см.

— Зручно працювати з прозорим шифером. Видно всі підготовлені дірки. Під час монтажу по поверхні склопластикового даху варто використовувати дошку. Це убезпечить від пошкодження матеріалу, — каже Кравченко.

Зараз ви читаєте новину «Прозорий шифер економить електроенергію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути