вівторок, 27 грудня 2005 19:40

Погріб під квартирою

 

Житель Сирця 65-річний Микола Овдійчук дуже просив, щоб ми не вказували його адресу. Не дивно: під своєю квартирою він викопав погріб.

Звісно ж, незаконно. Бо хто дасть дозвіл рити яму у квартирі?! Свій погрібець посеред кухні пан Микола облаштував ще 14 років тому. У столиці чимало таких бідолах-винахідників, що мають житло на першому поверсі.

Квартири перебудовують не від доброго життя. У малогабаритних хрущовках і двом тісно. Коли ж у сім"ї з"являються діти — люди почуваються як оселедці в банці.

— А консервацію де зберігати? Привеземо з села мішки, і ніде їх поставити. Картоплю тримали у квартирі... — ледве чути із підземної кімнатки голос чоловіка. — Тож створили собі другий холодильник. Тепер овочі завжди свіжі — ніби щойно з грядки.

По невеликій драбині спускаюся під підлогу — метрів зо два. Всередині затишно, багато поличок із консервацією: огірки, помідори, гриби, домашній кетчуп та аджика. Банки підписані — "Чорниця", "Вишня", "Абрикос"... На підлозі, посипаній дрібними камінцями, кілька ящиків із картоплею. Проведене світло: зі стелі звисає "лампочка Ілліча". Біля неї шнурок сушених грибів.

Щоб збудувати такий погріб, власникам довелося перевірити, де проходять водогінні труби. Вирили яму, укріпили фундамент. Стіни виклали цеглою.

— Та ви що?! — хвилюються власники схронів. — Хочете, щоб нам їх позасипали?

У сусідки Миколи Овдійчука, 68-річної Марії Іваненко, льох біля балкону. Вхід з вулиці — квадратний люк із замком.

— Крадії тиняються — ледарі усякі, видивляються та й грабують, — пояснює бабуся.

Пані Марія викопала погріб з покійним чоловіком понад 40 років тому: їхній будинок ще тільки зводили. Місця тут небагато, але для овочів та деякої консервації вистачає.

47-річна Людмили Бондар, яка мешкає в сусідньому під"їзді, також облаштувала погріб під балконом. Під дверцями в дерев"яній підлозі — невелика заглибина. Температура — якраз щоб зберігати картоплю. Погреби під балконами облаштовують доволі часто. Під квартирами — як у Миколи  Овдійчука — значно рідше. Люди неохоче розповідали про свої льохи, а фотографуватися категорично відмовлялися: бояться ЖЕКів.

— Та ви що?! — хвилюються власники квартирних схронів. — Хочете, щоб нам їх позасипали?

Ми зателефонували до одного з київських ЖЕКів і поцікавилися, чи можна під кухнею викопати погріб.

— Звісно ні! — закричали у слухавці. — Почнете будувати — подамо на вас у суд!

Добудовані погреби й балкони — незаконні
Ми зателефонували навмання до ЖЕКу N406 й назвалися тутешніми жителями. Наше запитання було таке: що потрібно для отримання дозволу на добудову балкона, а в ньому ще й погреба?
— Це буде незаконно, — категорично відповіла головний інженер Світлана Говоруха. — Навіть якщо написати листа до районної адміністрації, ніхто такого дозволу не дасть. Ми взагалі позносимо всі добудовані балкони!

У Львові популярні підвали під балконами

Проблемою погребів у Львові переймаються хіба що в нових мікрорайонах. У старих австрійських та польських будинках підвальні приміщення за розмірами мало чим відрізняються від повноцінних кімнат. Там можна тримати не тільки заготовлену на всю зиму капусту-картоплю, а й старі речі. Мікроклімат у таких підвалах особливий — будь-якої пори у них прохолодно, як у холодильнику. А в новобудовах останніми роками львів"яни облаштовують під комори лоджії.
Отримавши офіційний дозвіл, забудовують прилеглу до будинку територію. Під вікнами на першому поверсі споруджують балкони з білої цегли, покриті оцинкованою бляхою. А під ними обладнують величезні бетоновані підвали.

Зараз ви читаєте новину «Погріб під квартирою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути