понеділок, 10 серпня 2009 17:07

Подушки чистять за п"ять хвилин

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Вінничанка Лариса Давидовська почистила пір’я старих подушок у пересувній установці. Наповнювач зашили в кольорові напірники з цупкої тканини. За три подушки жінка заплатила 132 гривні
Вінничанка Лариса Давидовська почистила пір’я старих подушок у пересувній установці. Наповнювач зашили в кольорові напірники з цупкої тканини. За три подушки жінка заплатила 132 гривні

"Торік випрала подушку в машинці-автоматі, двічі викручувала, тоді розрізала, пір"я просушувала, але подушку прийшлося викинути, — каже 30-річна Вікторія Юрчук з міста Хмільник на Вінниччині. — Пір"я мало неприємний запах".

Вікторії порадили просушувати пір"я.

— Перший раз я простелила рядно, висипала пір"я. Піднявся вітер і почав його роздувати, то я те пір"я ловила по всьому подвір"ю, — сміється Вікторія. — А тоді мені порадили пошити велику торбу з марлі, висипати туди пір"я якнайтоншим пластом, виставити на годину на сонечко. Можна так само в марлю і пройтися гарячим утюгом. Буде такий же результат, але пір"я не провітриться.

Лариса Давидовська, 61 рік, із Вінниці щороку вручну пересипає подушки.

— Витираю ванну досуха, висипаю туди пір"я. Доки перуться напірники, руками кілька разів перетрушую його. Насичую кислородом. Як напірники висохнуть, я їх гарячим утюгом гладжу, щоб убити мікроби, й назад напихаю пір"ям.

Вінничанка 45-річна Ольга Марценюк із мікрорайону Вишеньки принесла 18 подушок на мобільну чистку. Її здійснюють двоє чоловіків у вантажівці. Авто курсує вулицями Вінниці. Майстри приймають старі подушки, чистять у вакуумному контейнері. Він працює від двигуна.

— Це не всьо мої, — сміється, показуючи рукою на клунки з подушками, Марценюк. — Мене ще сусіди нагрузили. А це п"ять штук принесла сестра, а то від родичів із села привезла. Я вже давно цю машину ловила. Бо дуже зручна, кілька хвилин — і забрала чистенькі подушки.

Пір"яні кліщі гинуть від ультрафіолетового світла. Бактерицидною лампою пір"я просвічують 5–10 хв. За цей час воно провітрюється. Набивають ним новий напірник і зашивають на машинці у вантажівці.

Вони так пір"ям напхані, як камінцями

— Главне, що не треба днями чекати, бо отако візьми віддай усі подушки з хати на дезінфекцію, а тоді шукай, на чому спати кілька днів, — зауважує Марценюк. — Он сусіди носили свої в хімчистку, так тиждень не могли забрати, хоча обіцяли їм віддати подушки через два дні. Сказали, що заказів багато.

Вона переробляє старі квадратні подушки на сучасні довгасті. Каже, на великих незручно спати.

— То ще бабка моя ті подушки робила, а тоді мода була на великі й тверді розміром 80 на 80, а то й більші. І вони так пір"ям напхані, як камінцями, — показує велику подушку в сірому напірнику з темно-коричневими плямами. — Я з одної хочу зробити дві 50 на 70.

Жінка вибирає напірники, які їй пропонує продавець із машини. Усі вони барвисті, з цупкої тканини, шви оброблені кантиком.

— Це німецька тканина, дуже хороші напірники, вік прослужать, — рекламує товар майстер Дмитро.

Чистка подушки 80х80 см із напірником коштує 46 грн, меншої на 10 см — 44 грн. А найдешевше буде почистити подушку 40х40 см — 37 грн.

— Це недорого. Якщо здавати в хімчистку, вийде дорожче, — переконана Ольга Марценюк.

Подушки до хімчисток приймають залежно від ваги. Чистка 1 кг пір"я коштує 10 грн, вартість напірника — 15–20 грн. Подушки повертають за два-три дні.

Від води перо має неприємний запах птиці

У столичних хімчистках можна зробити суху чистку або аквачистку подушок.

— Аквачистку пропоную зробити тільки тоді, коли приносять подушки чи ковдри з пуху, або імпортні, де порівну пера і пуху, — каже майстер "Срочной химчистки" Валентин Матюха, 60 років. — Бо, якщо почистити пух у машині для сухої чистки, з двох подушок вийде тільки півтори. Перо не перемо — від води воно матиме неприємний запах птиці.

Валентин Олександрович зауважує, якщо на напірнику є плями, вони повністю не виведуться. Подушку вони не розбирають — цілу кидають у спеціальну машину.

— Це звичайне прання з шампунем. Звісно, після такої чистки пухова ковдра як нова не буде, проте розпушиться.

Через день після здачі на аквачистку річ можна забрати. Подушка розміром 50х70 обійдеться в 60 грн, ковдру виперуть за 100.

У хімчистках Alberti Angelo радять зробити суху і аквачистку одразу. Пух-перо обробляють антистатиком і миючими засобами. Потім два-три дні вони сохнуть.

— При аквачистці вимивається весь бруд, — пояснює Світлана Борисівна з Alberti Angelo. — Плями на напірнику не уйдуть, тому краще його замінити. Пропонуємо тік, який не пропускає перо, рожевого, голубого кольору або у ненав"язливі квіточки. За бажанням у виріб можемо додати перо качки чи гуски, яке привозимо зі львівської фабрики. Сто грам його коштує 5 грн.

Аквачистка стандартної подушки в Alberti Angelo коштує 100 грн, суха чистка з новим напірником — 60 грн. Доставлять речі по місту за два-три дні безкоштовно.

У хімчистці "Большая стирка" за доставку беруть 100 грн. Мінімальне замовлення 90 грн. Доставляють за п"ять-шість днів.

— Аквачистку робимо парою, — каже приймальниця Ірина. — За один кілограм беремо 9 грн. Тому раджу викликати нас, якщо для чистки назбирали кілька подушок.

Олександр НОВГОРОДСЬКИЙ

Зараз ви читаєте новину «Подушки чистять за п"ять хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути