понеділок, 02 грудня 2019 00:26

Паркет миють холодною водою

Автор: ФОТО З САЙТА awtceft.com
  Паркетне покриття найбезпечніше очищати пилососом. Використовують насадку з ворсом. Пластикова дряпає поверхню
Паркетне покриття найбезпечніше очищати пилососом. Використовують насадку з ворсом. Пластикова дряпає поверхню

Одеситка 42-річна Марина Іпатенко працює в компанії, що проводить комплексні прибирання у будинках і квартирах. Радить, як доглядати за паркетом.

— Паркет виглядає дорого й багато, але потребує догляду. Якщо не знати особливостей, красу можна звести нанівець, — каже.

Найбезпечніше очищати паркет пилососом. Використовувати насадку з ворсом. Пластикова дряпає покриття.

— Найбільша загроза — вода. Під час вологого прибирання ганчірку слід гарно викручувати. Має бути ледь вогка. Від мокрої дошки наберуться води, поцвітуть і здуються. Воду беруть холодну. Гаряча псує паркетний лак і саму деревину.

Для миття нелакованого паркету у воду додають гліцерин — 1 ст. л. на 200 мл води.

— Спершу треба перевірити паркет на наявність глибоких подряпин і дрібних тріщин, — говорить Марина Іпатенко. — Великі затирають спеціальною шпатлівкою відповідного кольору. Можна брати замазку на основі столярного клею й тирси. Дрібні затирають восковим олівцем. Після нанесення залишки прибирають гумовим шпателем і полірують поверхню м'якою ганчіркою.

Двічі на місяць натирають засобом, що відштовхує воду.

— Він створює захисний шар, — продовжує. — Якщо щось проллється, шкоди не буде. Цей засіб захистить також від стирання й подряпин.

Якщо на паркеті стоять меблі, на ніжки знизу наклеюють повстяні накладки. Вони зменшують тиск на поверхню і вбережуть від подряпин при пересуванні.

— Ходити у вуличному взутті по паркету не можна. Підошва і пісок дряпають поверхню. Хатні капці обирають із м'якою підошвою, — додає Марина Іпатенко.

Дерев'яну підлогу захищають воском

— Усі кімнати застелені паркетом, — каже 29-річна Єлизавета Гончарук із Запоріжжя. — Виглядає краще нового, бо кілька разів на рік полірую його.

Натирку готує із бджолиного воску й оливкової олії. Компоненти гіпо­алергенні, підходять для дитячої.

4 ст. л. подрібненого на крихту бджолиного воску змішує зі склянкою оливкової олії. Перемішує, ставить на водяну баню. Коли віск розчиняється, знімає. Ще раз перемішує.

— Спочатку очищую підлогу. Замащую тріщини, відколи, — говорить. — Шліфую поверхню. Суміш наношу губкою, тонким шаром. Лишаю на 10 хвилин, щоб просочилася.

М'якою ганчіркою видаляє залишки засобу. Полірує. Залишає на 12 год. Наступного дня наносить другий шар. Мазки робить перпендикулярно до першого шару. Дає 5 хв. просочитися й полірує вдруге.

Зараз ви читаєте новину «Паркет миють холодною водою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути