
Альтернативою дровам є паливні брикети. Їх пресують із відходів деревини, соняшникового лушпиння, соломи й торфу. Застосовують для твердопаливних котлів, груб, печей, камінів, саун, теплиць. Не потребують великої площі для зберігання.
— В Європі брикети виготовляють дуже давно. В нас вони з'явилися близько 10 років тому, — розповідає 41-річний Анатолій Пірус із міста Бучач на Тернопільщині. — Мішок брикетів прирівнюється до трьох мішків дров. Упаковки займають менше місця. А заготівля дров потребує фізичної праці. Їх треба привезти, попиляти, порубати, скласти. На це піде щонайменше кілька днів, плюс витрати на заправку бензопили чи на електрику, якщо пиляти на станку. В результаті, руки в мозолях, спина гуде. Я колись це робив і знаю, що означає заготовити на зиму дрова. Останні кілька років купую євродрова. Краще на них зароблю гроші і не гнутиму спину біля дров.
Євродрова виготовлені із висушеної тирси бука, відходів від виробництва паркету. Для дров, щоб висохли до такого стану, треба щонайменше два роки. Засипати брикети в котел чи грубу треба не доверху, як це можна закласти дровами, а лише на третину.
Виробляють три типи брикетів. Прямокутні або "цеглинки", циліндричні, чотири- або шестигранні "колоди" у вигляді олівця без серцевини.
— Брикети називають євродровами,
бо мають правильну форму й однаковий розмір. Щільності набувають за рахунок сильного пресування, максимальної сушки та лігніну — речовини, що є в будь-якій рослині. Брикети руф пресують прямокутної форми із тирси або трісок. Брикети піні-кей за формою нагадують поліно з наскрізним отвором. Виготовляють так само, але в кінці опалюють. Це захищає їх від вологи і збільшує термін зберігання. Під час згорання не виділяються шкідливі речовини, — пояснює Анатолій Богданович.
Умови зберігання брикетів залежать від якості упаковки.
— Брикети руф і піні-кей запаковуються в термоплівку. Тому їх не треба зберігати в герметичному й сухому приміщенні. Можна надворі, головне, щоб зверху було накриття. Брикети з торфу розфасовують у поліпропіленові мішки. Їх так само можна складати просто неба. Головне, щоб на них не потрапляв дощ чи сніг, бо розмокатимуть. Брикети нестро фасують у мішки. Цей тип палива слід зберігати лише в сухому приміщенні й на піддонах. Бо мають здатність втягувати в себе вологу. Не лише із землі, а й навіть із бетонної підлоги. Тому мішки потрібно ставити на піддони. Інакше через місяць-два брикети розпадуться, — розповідає заступник директора одного з підприємств 40-річний Віталій Харута з Києва.
Радить купувати кілька варіантів паливних брикетів, щоб визначитися, які краще підійдуть до котла.
— Брикети піні-кей розпалити можна за допомогою газети. Згорають швидко за рахунок того, що мають усередині дірку. Брикети руф розгораються важче, бо мають форму цеглини. Спочатку варто розтопити дровами, а потім засипати брикети. Горітимуть повільно й стабільно підтримуватимуть температуру. Торфобрикет кидається тільки, коли розгоряться дрова. Більше тліє, ніж палає. Брикети нестро мають циліндричну форму. Перед розпалюванням їх краще полити якоюсь горючою рідиною. Якщо взяти вартість дров і брикетів, то виходить майже однаково. Але останні займають уп'ятеро менше місця. Виграють і тому, що мають лише 6 відсотків вологи. А дрова — від 25 до 40 відсотків. Тепловіддача євродрів залежить від їхньої щільності. Що більша, то краще. Для власного комфорту найкраще купляти брикети. Не потребують фізичної праці. Від них майже немає попелу й сажі. Відповідно, рідше треба чистити котел і димохід, — зазначає Віталій Серафимович.
Коментарі