Ексклюзиви
неділя, 26 серпня 2007 14:41

Новий оцинкований дах можна фарбувати через рік

65-річний столичний пенсіонер Олександр Тихобой три роки тому купив дачу біля міста Богуслав Київської області. Оцинкований дах пофарбований "серебрянкою" — сумішшю алюмінію з оліфою.

— Той дах фарбували попередні господарі років десять тому, — розповідає Олександр Іванович. — У багатьох місцях фарба повитиралася і з"явилася іржа. Під час дощу дах почав текти на стиках металевих листів. Вирішив його перефарбувати.

Більшість будинків із цинковими дахами у Богуславі досі фарбують "серебрянкою". У людей позалишалися запаси. Розводять порошкоподібну суміш з оліфою. Кажуть, головне, щоб фарба була не густа й не рідка. Бо густа погано лягатиме на метал, а рідка розтікатиметься. Іноді в розчин додають лак для дерева — тоді дах виблискує на сонці.

Але Тихобой вирішив перефарбувати дах фарбою для цинкових поверхонь. Два роки тому так зробив сусід по дачі. Каже, метал виглядає як новий.

У містечку не продають фарби для оцинкованих поверхонь. Можна замовити кілька банок продавцям на базарі. Але тоді вона подорожчає десь на 20 грн. Тихобой поїхав до столиці. Там можна вибрати й фірму, й колір.

— Мій приятель Олексій живе на Татарці, — розповідає Олександр Іванович.— Поряд велика будівельна крамниця "Олді". Недавно був у товариша в гостях, то й зайшов.

У "Олді" саме такої фарби не було. Продавець В"ячеслав пояснив, що є фарби для металу, але вони не підійдуть. Бо в них немає цинкового наповнювача, який має захищати поверхню від іржі. Тихобой поїхав до "Епіцентру" на Позняках, де навесні сусід купував інструменти. Казав, що й вибір фарб там великий.

— Для цинкової поверхні фарби роблять кілька марок. У нас є "Тікуріла" та "Віваколор", — пояснює продавець "Епіцентру" Валерій Сушій, 40 років. — Крім фарби, треба купити розчин, який знімає іржу, і ґрунтовку. Бажано тієї ж фірми, що й фарба. Бо до ґрунтовки іншого виробника фарба може не взятися. Такий дах можна буде не чіпати десять років.

Робота зайняла два дні

Нові листи цинку фарбувати не варто. Залізо має постояти хоча б рік, щоб його покриття трохи окислилося. Потім іржу зачистити металевою щіткою і змити водним розчином засобу від іржі, а вже тоді можна заґрунтувати й фарбувати. Фарбу, що полущилася, теж зчищають.

Крім "Тікуріли" й "Віваколору", фарбу для цинкових поверхонь робить "Дніпропетровський лакофарбовий завод". 6-кілограмову банку їхньої фарби  на складі столичної фірми "Світ фарб" пропонують за 103,5 грн. Тихобой у магазинах такої не бачив. Він купив у "Епіцентрі" дві банки фарби "Віваколор Панцер" по 3 кг і їхню ж ґрунтовку. За все заплатив 410 грн. За таку саму фарбу "Тікуріли" довелося б заплатити десь на 50 грн більше.

— Фарбувати взявся сам, — розповідає Олександр Тихобой. — Хоча перед цим сусіди фарбували дах, то заплатили маляру 100 гривень.

Саморобну драбину — дошку з набитими на неї брусочками — чоловік позичив у сусідки Ольги Іванівни. Драбина має металевий гак, яким її зачіпляють за гребінь — щоб лежала на похилому даху.

Робота зайняла в Олександра Тихобоя два дні. Спершу позмітав сухе листя й обрізав гілля дерев, що звисало. Потім зчистив стару фарбу, іржу і заґрунтував метал. Фарбував наступного дня. Купив поролоновий валик, а стічні канавки дофарбовував щіточкою. Бо валик не пролазив.

На сонці дах висох до вечора. Наступного дня була злива. Але фарба встигла добре взятися, дощ її не зіпсував.

Зараз ви читаєте новину «Новий оцинкований дах можна фарбувати через рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути