Ексклюзиви
неділя, 24 вересня 2006 14:27

Нові склопакети ставлять у кредит

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  На виставці ”Будівництво та архітектура-2006”, що проходила минулого тижня в ”КиївЕкспоПлаза”, працівник компанії ”Велюкс Україна” Євгенія Запорожець показує мансардні вікна з електричним обладнанням
На виставці ”Будівництво та архітектура-2006”, що проходила минулого тижня в ”КиївЕкспоПлаза”, працівник компанії ”Велюкс Україна” Євгенія Запорожець показує мансардні вікна з електричним обладнанням

"На початку місяця пішла в банк, а за два тижні нам уже поставили склопакети", — жителька столичного передмістя Новосілки Тамара Гусак, 50 років, узяла в банку "Хрещатик" кредит "Добрий господар". Без кредиту на металопластикові вікна для чотирикімнатної квартири сім"ї довелося б заощаджувати рік.

Споживчі кредити банки дають у середньому по 20% річних. У рекламі часом замовчують, що стягують додаткові платежі. Наприклад, "Кредобанк" окрім процентів утримує додатково 4% комісійних. В "Універсальному банку партнерства та розвитку" (УБРП) беруть 15%. Це якщо споживчий кредит на півроку, пояснюють у банку. Якщо позичатимете гроші на довше, доведеться сплатити ще 10% комісійних.

— Набір вікон на однокімнатну квартиру з німецького профілю "Века" обійдеться приблизно в 3700 гривень, — підраховує 22-річна Галина Дубина, менеджер із продажу компанії "Атлант-плюс". Кредит на її вікна оформляють у банку "УБРП". — За шестимісячним кредитом ви сплатите процентів на 277 гривень. За річним кредитом — 925 гривень. У "Правексі" наші клієнти не оформляються, бо дорого, а гроші з банку переказують тиждень.

Клієнт "Атлант-плюс" спершу виписує рахунок-фактуру на вікна і йде з ним до банку. Кредит надають після перевірки платоспроможності клієнта. Вікна виготовляють лише після отримання грошей. Інше питання — якість виробів.

— Під виглядом німецьких дрібні фірми підсовують дешеві турецькі чи українські пластикові профілі, — переповідає пані Тамара слова сусідів, які вже мають нові вікна. — На рами наклеюють плівку з іменами відомих виробників. На Теремках якась дрібна фірма клепає склопакети в гаражах.

Під виглядом німецьких підсовують дешеві профілі

Умови банку "Хрещатик" за програмою кредитування на встановлення вікон виявились найвигіднішими — 12% річних. Пані Тамару запевнили в якості вікон і запропонували німецький профіль "КВЕ". Вікна виготовлять на Броварському заводі алюмінієвих конструкцій.

— У відділенні на Прорізній допомогли заповнили анкету, записали телефон і перевірили книжку із квартплати, — розповідає Тамара Гусак. — Впоралися за 15 хвилин. За два дні до нас додому приїхав робітник і обміряв вікна.

Сім"я Гусаків замовила тристулкові вікна до двох кімнат та кухні, а замість балконних блоків у спальню та вітальню засклили величезними вікнами балкон та лоджію. Нарахували за замовлення 10 тис. гривень. "Небагато", — зраділа Тамара Матвіївна. Такий набір на інших фірмах сусідам коштував на чотири тисячі дорожче. Того ж дня жінка знову поїхала в банк — оформляти кредит. Пані Тамарі надали позику на 7,5 тис. грн. Решту Гусаки покрили із власних заощаджень.

— За рік треба заплатити 529 гривень процентів, ніякої застави і страховки банкіри не оформляли, — дивується жінка. — Сподіваємося на вашу сумлінність, сказали.

За десять днів подзвонили з Броварського заводу: вікна готові. Наступного дня робітники їх привезли і встановили.

— Для оформлення кредитів за програмою "Добрий господар" банк організував "єдине вікно", — пояснює директор департаменту роздрібного бізнесу банку "Хрещатик" Марина Нестеровська, 42 роки. — Клієнт оформляє у відділенні банку замовлення, яке передають на завод, і там таки складає кредитний договір. Решту оформляє банк.

У відділі кредитування фізичних осіб "Хрещатика" повідомили, що набір металопластикових вікон із балконним блоком до однокімнатної квартири коштуватиме близько 3,4 тис. гривень. У вартість входять енергоощадні склопакети.

Кредити на заміну вікон можуть узяти жителі столиці, Київської області, Сум та Вінниці. Незабаром програма "Добрий господар" запрацює в Луганську, Львові та Миколаєві.




Вікна відчиняють із пульта

Вікна данської фірми "Велюкс", які автоматично зачиняться, коли починається дощ, уперше представили в Україні на виставці "Будівництво та архітектура-2006". У них вмонтовані спеціальні датчики, які спрацьовують при контакті з водою.

Мансардне вікно може відчинятися і з пульта дистанційного управління. Так само керують і жалюзі або сонцезахисними ролетами. Залежно від розміру вікна, якими можна "керувати", коштують вони $870–1143. Схожі без електричного обладнання обійдуться вчетверо дешевше.

Дерев"яні рами вікон знадвору захищені металевими накладками.


Умови столичних банків


 Банк
 Річні % у грн Максимальна сума, грн  Термін, років  Додаткова комісія та інші платежі  
 "Кредобанк"  21,5  9000
 до 2
 комісія 4% + оформлення 10 грн
 "Мегабанк"  11–28  6000–7500  1–1,5
 разова комісія 0,3%, самостійний внесок 10%
 "Правекс-банк"  20
 без обмежень  0,5–3  комісія 8% від суми кредиту + 2% страховки
 "УБРП"  15  за рахунком  0,5–2  при користуванні кредитом понад 6 міс. комісія 10%
 "Хрещатик"  12  15 000  1  відсутність заборгованості з комунальних платежів

Дані: "ГПУ"

Документи, необхідні від кредитоотримувача

— паспорт
— довідка про присвоєння ідентифікаційного коду платника податків
— довідка про доходи за останні шість місяців. Якщо позичальник не може надати довідку про доходи, кредит надається за умови поручительства за позичальника іншої особи
— квитанції або розрахункові книжки за квартплату і комунальні послуги за останні три місяці (лише для банку "Хрещатик")

Зараз ви читаєте новину «Нові склопакети ставлять у кредит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути