неділя, 15 квітня 2007 14:39

Нові лічильники нараховують більше електроенергії

Замінювати старі механічні лічильники електроенергії в Києві вирішили вісім років тому. Держспоживстандарт вимагав поставити більш точні вимірювальні прилади. Почали ставити сучасні — електронні й механічні.

— У багатьох людей лічильники стоять понад двадцять років, — розповідає заступник директора "Енергозбут Київенерго" Василь Голубенко, 42 роки. — Ті, які вже не можна відремонтувати, поступово замінюємо новими приладами.

Електронні лічильники вважаються точнішими. А значить — "накручують" більше. Вони реагують навіть на економні лампи розжарювання й побутові електроприлади в режимі очікування. "Підкрутити" такий лічильник майже неможливо.

Торік 35-річна киянка Олена Бурденко під час ремонту квартири на Оболоні вирішила громіздкий механічний лічильник замінити пласким електронним.

За місяць стали платити на 10 гривень більше

— Я ставила в коридорі вбудовані шафи. Старий лічильник був великий, випуклий. Він ніяк не вписувався. А плаский електронний підійшов якнайкраще. Єдине — довелося попросити майстра вирізати квадратик під лічильник у задній стінці шафи.

Новий прилад столичної фірми "Меридіан" Олена купила в будівельному супермаркеті "Нова лінія" за 150 грн. У "Київенерго" його перевірили й опломбували. На всі процедури пішов місяць. За заміну заплатила близько 100 грн.

— Поки той лічильник перевіряли, мені довелося відкласти ремонт у коридорі, — каже Олена.

Після встановлення нового лічильника Бурденки помітили, що за місяць стали платити в середньому на 10 грн більше.

41-річна Оксана Вечерська у своїй квартирі на столичному масиві Березняки електролічильник замінила шість років тому. Старий механічний зламався. Замість нього безкоштовно встановили такий самий.

— За місяць я зняла показники. Він намотав більше енергії, ніж старий, — розповідає Оксана. — У "Київенерго" пояснили, що лічильник перевірений і нараховує електроенергію справно. Сказали, то старий показував не всю використану електроенергію.


Скільки коштує лічильник електроенергії


 Назва, модель Тип  Ціна, грн  Мережа 
  Елен 1-Ф СО-157  механічний  110  Олді
  Укртехноцентр СО-197  механічний  113  Нова лінія
  НІК 2102-03  електронний  132  Епіцентр
  Меридіан СОЭ 1.02/2  електронний  140  Епіцентр
  Энергомера ЦЭ 6807Б  електронний  190  Олді
  Энергомера ЦЭ 6807Б (К)  електронний  216  Епіцентр


Процедура заміни може тривати до трьох місяців


— Несправний лічильник замінюють безкоштовно протягом тижня. Якщо людина хоче замінити справний на новий, вона пише заяву до "Київенерго" і платить за перевірку, опломбування і встановлення, — каже Василь Голубенко, заступник директора "Енергозбут Київенерго". — На всі ці процедури, до яких залучаються спеціалісти Держспоживстандарту, може піти до трьох місяців.

Старий лічильник треба здати, навіть якщо він зламався. Інакше нового приладу не видадуть. Якщо лічильник украли на сходовому майданчику багатоповерхівки, заплатити має житлова експлуатаційна контора (ЖРЕО), яка обслуговує будинок.

Зараз ви читаєте новину «Нові лічильники нараховують більше електроенергії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути