четвер, 28 травня 2009 19:28

Нетбуки купують для роботи в Інтернеті

Невеликі лептопи-нетбуки купують студенти й ті, кому часто доводиться працювати в дорозі. Вони з"явилися у продажу два роки тому. Їх розробили як дешеві ноутбуки. У нетбуків менший екран і немає дисковода. Вони легкі.

— Максимальний розмір екрана нетбука — 10 дюймів, — розповідає 36-річний Андрій Сачук, менеджер компанії "Компас". Їй належить мережа "Гігабайт". — Також є обмеження оперативної пам"яті — до 1 гігабайта і жорсткого диска — до 160 гігабайтів. Така вимога компанії "Інтел", яка постачає програмне забезпечення.

Перший нетбук тайванської компанії "Асус" мав монітор до 7 дюймів. Тепер у багатьох виробників є 10-дюймові моделі. Але коштують вони дорожче, ніж давніші моделі ноутбуків. Портативні лептопи випускають більшість виробників ноутбуків: "Асус", "Ейсер", "Леново", "Самсунг", "Х"юлетт Паккард", "Тошиба", "Фуджіцу-Сіменс", MSI.

— У нетбуках використовують процесор "Інтел Атом", — розповідає 25-річний Микола Коломоєць. Він керує відділом холдингу "Юнітрейд Груп", якому належать мережі "Юнітрейд", "City.com", "Мелофон", "Самобут". — Нетбук ощаджує енергію, тому можна працювати без підзарядки до восьми годин. Але цей процесор слабший від "Інтел Корел-2", які ставлять у ноутбуки. У нетбуках немає дискретної відеокарти, тому пограти в сучасні відеоігри на ньому не вдасться.

Більшість нетбуків мають установлене програмне забезпечення від виробника. Це програма "Віндовс ХР" або "Лінукс".

— Суттєвих відмінностей між ними немає, — стверджує менеджер компанії "Діавест-Комп"ютерний світ" Олег Мельничук, 44 роки. — Але тим, хто звик до майкрософтівських програм, краще брати нетбуки з "Віндовсом". До "Лінукса" потрібно звикнути, хоча в ньому є схожі офісні програми.

Пограти в сучасні відеоігри на ньому не вдасться

Для дороги він радить купувати нетбуки із твердотілим жорстким диском. Їх позначають написом SSD. Вони не такі чутливі до вібрації та не бояться ударів, як лептопи з магнітним жорстким диском HDD. Утім, останні швидкодійніші.

— На нетбук можна завантажити програму, — каже Микола Коломоєць. — Але зробити це складніше, бо нема дисковода. Нову програму в міні-лептоп завантажують із флешки або виносного оптичного диска. Для цього потрібні навички з програмування.

У лептоп Gyy поставили сонячні батареї

Іспанська компанія "Юніка" випустила нетбук із сонячною батареєю. Її вмонтували в кришку. 700-грамовий прилад Gyy зробили із біопластика. Він має 8-дюймовий екран, 128 Мб оперативної пам"яті, жорсткий диск на 64 Гб і процесор "Інженік".

Акумуляторна батарея розрахована на 4 год. роботи. Далі нетбук живиться енергією сонця.

У Іспанії новинка коштує 180 євро, це близько 1900 грн. Модель без сонячної батареї на 50 євро дешевша.

Зараз ви читаєте новину «Нетбуки купують для роботи в Інтернеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути