У лютому фермери підрізають вівцям ратиці, щоб були готові до випасання. Що менша тварина, то легше це зробити.
— Валю вівцю й сідаю зверху з ножицями. Перші рази на обрізування ратиць у вівці витрачав 20 хвилин, зараз — удвічі менше. У мериносів вони відростають швидше й твердіші. У романівців роговиця тонка, як ніготь, — говорить Олександр Джус, 32 роки, із села Княгининок Луцького району Волинської області.
Розводить овець два роки. Був радіомеханіком і соціальним працівником. Захотів щось вирощувати, тому купив 20 овець романівської породи. Тепер має їх 130 і ще 30 мериносів.
— Коли наближається весна, беруся стригти на вівцях ще й вовну. Якщо не встигаю у вересні-жовтні, то роблю це в березні. Інакше починають линяти. Стригти їх легко, якщо не спішити. Бо можна вівцю поранити.
Для стрижки купив професійну машинку й ножиці. Подібні до манікюрних, але більші в 30 разів.
— Раніше вівці стриг сам. Цього року збільшилося поголів'я, тому найняв стригаля-узбека. То за дві години впорав 14 овець. Має руку набиту, бо працює на великій фермі.
Коментарі