середа, 09 січня 2008 15:34

Найдешевше покрити хату єврошифером

Київський пенсіонер Валентин Коноваленко, 70 років, вирішив замінити дах на дачі біля села Березань на Київщині. Чоловік працював на Київському радіозаводі. Від роботи отримав ділянку на початку 90-х. Свій дачний будинок Коноваленко проектував і зводив сам — вирив фундамент і змурував стіни. Але дах попросив зробити місцевих будівельників.

— Тоді особливого вибору матеріалів не було, — розповідає Валентин Денисович. — Купив у сусідньому господарстві старий шифер по 6 карбованців за лист. За матеріал і роботу заплатив близько 400 карбованців. — Але будівельники зробили дах халтурно, — бідкається. — Шифер клали прямо на дерев"яне риштування, не постелили руберойд, хоча він у мене був. У місцях з"єднання шиферу залишили зазори. Приблизно через рік дах почав протікати. Особливо, коли йшов косий дощ.

Коноваленко зашпаклював щілини між листами шиферу. А цього року заходився, щоб перекрити дах сучасним матеріалом — легким і міцним.

— Найкращим покриттям вважається мідь, — каже столичний інженер-будівельник Василь Копистко, 43 роки. — Але мідь дорога, квадратний метр коштуватиме 126 гривень. Тому частіше з покрівельних матеріалів купують металочерепицю, 55 гривень за квадратний метр, або ондулін по 25 гривень.

Ще один вид покрівельних матеріалів — бітумна черепиця. Цей гнучкий матеріал підходить для покриття фігурних дахів. Його купують для котеджів, зроблених під замки. 1 кв. м бітумної черепиці коштує 66 грн. Її продають у вигляді невеликих квадратів чи ромбів. Тому з монтажем господар матиме чимало мороки. Металочерепиця теж вимагає вміння — якщо десь здряпається шар фарби, метал почне іржавіти. Вважається, що роботу з бітумною та металочерепицею варто доручити покрівельникам.

Бажано постелити покрівельну плівку

Василь Копистко радить для нового даху взяти ондулін. Цей французький матеріал іще називають єврошифером. Він найдешевший і легко монтується. Ондулін за формою схожий на шифер, але легший, гнучкий і неламкий.

— Монтувати дах з ондуліну можна й самому, — зауважує Копистко. — Він легкий, стійкий до корозії і не гримить під дощем, як металочерепиця.

У салоні "Всесвіт даху" біля метро Нивки великий вибір металочерепиці, але там не виявилося ондуліну. Замість нього пропонують схожий матеріал — ондюра.

— Ондюра роблять за тією ж технологією. Тільки ондулін — у Франції, а ондюра — у США, — розповідає 28-річний менеджер Максим із компанії "Авіста", якій належить салон. — Він вважається ще міцнішим за ондулін. Американці дають 15 років гарантії на водонепроникність.

Ондулін і ондюра кріплять покрівельними цвяхами з пластиковими шляпками. Спершу роблять дерев"яну решітку-каркас, до неї прибивають покриття. Листи кладуть нахлистом. Щоб дах не протікав, під каркас бажано постелити покрівельну плівку.

— Ондюра на мій будинок коштуватиме 920 гривень, — порахував Коноваленко. Це найдешевший варіант. Купувати покриття чоловік вирішив навесні. Тоді й перекриє дах.

Зараз ви читаєте новину «Найдешевше покрити хату єврошифером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути