понеділок, 27 липня 2009 18:22

На скляні тарілки приклеюють малюнок із серветки

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Столична дизайнерка Світлана Батир оздоблює скляну прозору тарілку серветками за технікою зворотнього декупажу. Клей і фарби сушить феном. Для надійності на тарілці підсушують ще й у духовці
Столична дизайнерка Світлана Батир оздоблює скляну прозору тарілку серветками за технікою зворотнього декупажу. Клей і фарби сушить феном. Для надійності на тарілці підсушують ще й у духовці

У столичних магазинах "Вещічка" на Подолі й "Азур" у торговельно-розважальному комплексі "Блокбастер" на Петрівці проводять майстер-класи з декору і розпису. На них дизайнери вчать майстерності вітражу, живопису, графіці, декоруванню малих і великих поверхонь, розробляють орнаменти. Разом із майстрами декорують речі "під старовину", роблять прикраси з бісеру чи каміння.

— Вчимо також техніці ванстрог — це специфічний розпис, — пояснює координатор майстер-класів Світлана Батир, 33 роки. Показує склянку з намальованими на ній ірисами. Пелюстки квітів плавно переходять від темного до світлого фіолетового кольору. — Пелюстка чи листочок намальовані мазком пензлика — на неї одразу набирається три кольори.

Світлана Батир каже, що на майстер-класах є професіональна і хобі-група. На перших за кілька місяців відвідувачі отримують професію.

— За заняття у хобі-групі навчаємо одній техніці й за 2 години кожен створює свій шедевр, який потім забирає. Весь матеріал ми надаємо. Від нього і залежить ціна заняття. Дитячі — від 50 гривень, дорослі — від 110.

Отримані на майстер-класах знання можна застосовувати. Все необхідне для декору продається в магазинах. Майстриня показує, як скляну тарілку за допомогою серветок, акрилових фарб і клею можна перетворити на  оригінальну річ ручної роботи.

— Ця техніка називається зворотний декупаж. Вона підходить для тих, хто навіть рівно різати не вміє, не те що малювати. Єдина складність — побачити все навпаки.

Дизайнер дістає коробку з різнокольоровими паперовими серветками, на них — узори, тварини, репродукції картин, фрагменти з мультфільмів тощо. Відбирає кілька з них і складає з них уподобаний малюнок. З однієї серветки бере лелеку, що несе маля, блакитні хмаринки. З іншої — велике червоне серце на тлі нотного паперу. Підбирає малюнок. Каже, серветки найкраще підходять до цього: у них гарна поліграфія і тонкий паперовий шар.

По пам"яті акриловою фарбою наносить контур

— Спочатку вирізаємо деталі. А щоб не було чітких граней, обриваємо його по контуру, — Світлана вирізає шматок серветки овальної форми, відділяє  її верхній тонкий шар із малюнком й обриває його. — Лелека має ніби розчинитися в небі. Малюка залишимо чітким — його виріжемо по контуру і помістимо над серцем.

Аби додати казковості, майстриня примічає, де буде на тарілці лелека, і по пам"яті акриловою фарбою зі срібними блискітками наносить контур. Робить декілька мазків і в протилежному від лелеки кутку. Сушить фарбу й клей феном.

Як блискітки підсохли, ставить тарілку на малюнок лелеки, він чітко проглядає крізь скло. Далі, підтримуючи малюнок, перевертає тарілку і пензликом поверх серветки наносить прозорий клей для кераміки.

— Тому і треба тонкий шар паперу, щоб він просяк клеєм, — Світлана наносить клей зсередини малюнка до країв, аби під серветкою не було повітря. Він стає майже прозорим і щільно прилипає до скла. — Головне — добре прикріпити краї.

Коли клей висох, за допомогою акрилових білил малюнок робиться чітким. Світлана обережно зафарбовує білим зовні миски лелеку з немовлям у дзьобі. Як фарба висохла, береться за мальоване серце з нотами і приклеює його так, як і попередній малюнок, виділяє білилами. Потім прикріплює дрібні деталі — обривки хмаринок, нот, але їх не виділяє фарбою. Коли все висохло, покриває клеєм.

— Мені подобається, коли тарілка з малюнком залишається напівпрозорою. Проте зі зворотного боку таріль матиме трішки неакуратний вигляд. Її можна покрити кольоровою акриловою фарбою, тоді малюнок буде на фоні. Нашу таріль можна покрити срібним аркилом, тоді лелека літатиме у срібному небі.

Світлана радить потримати декупажовану тарілку 5 хв. у розігрітій духовці. Клей запечеться і стане подібним до скла.

Такими малюнками прикрашають прозорі вази, підноси. На фужери його наносять ззовні.

— Такими речами можна користуватися в побуті щодня, адже малюнок клеїться надійно з зовнішнього боку. Помив тарілку — і подавай до столу.

Зараз ви читаєте новину «На скляні тарілки приклеюють малюнок із серветки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути